Vanaf mei schop in de grond voor nieuwe reizigerstunnel Gorinchem

Het station van Gorinchem krijgt na een uitstel van twee jaar eindelijk een nieuwe spoortunnel. Vanaf februari start aannemer Ballast Nedam met de voorbereiding voor de bouw van de nieuwe tunnel. In mei moet de schop in de grond gaan waarna de werkzaamheden echt zullen beginnen.

De tunnel had eigenlijk al in het najaar van 2019 gereed moeten zijn, maar de bouw werd in het voorjaar van 2019 stilgelegd omdat er twee oude putten onder de grond bleken te zitten, en zou er sprake zijn van lichte verontreiniging van het grondwater. Volgens ProRail, die eerder een vooronderzoek gedaan zou hebben, zouden de putten niet zijn aangetroffen op het terrein. Omdat de aannemer de werkzaamheden niet wou hervatten heeft ProRail in 2019 bodemprocedure bij de Raad van Arbitrage aangespannen, en met succes.

Werkzaamheden

Zodra begin mei de werkzaamheden zullen starten zal het treinverkeer op de MerwedeLingelijn voor negen dagen tijdens de voorjaarsvakantie gehinderd worden. Die periode gebruikt de aannemer om de tunnel onder het spoor te leggen. In het najaar van 2019 werden de tunneldelen al op het bouwterrein bij het station opgeslagen omdat de Duitse bouwer er vanaf wou.

In de herfstvakantie volgt er een tweede periode van werkzaamheden. Deze is overigens aanzienlijk korter en duurt van woensdag 22 oktober tot zaterdag 25 oktober. Tijdens die dagen wordt de huidige voetgangerstunnel gesloopt.

Reizigerstunnel

De nieuwe reizigerstunnel wordt voor iedereen toegankelijk en zal naar verwachting in de herfstvakantie klaar moeten zijn. De tunnel bevindt zich dan aan de rechterkant van het stationsgebouw.

De nieuwe onderdoorgang krijgt een lift en is met een nieuw zijperron bereikbaar via een hellingbaan. Bij het ontwerp van de nieuwe tunnel is rekening gehouden met de wensen van omwonenden, reizigers en gemeente. Zo krijgt de nieuwe onderdoorgang herkenbare ingangen en wordt de sfeer verhoogd. Ook vormt de nieuwe onderdoorgang straks een verbinding voor alle voetgangers tussen de Haarwijk en de binnenstad van Gorinchem.