Deutsche Bahn brengt anti-coronalak aan op stations

Een station in Duitsland (Foto: GeorgDerReisende, Wikipedia)
Een station in Duitsland (Foto: GeorgDerReisende, Wikipedia)

De Deutsche Bahn gaat de strijd tegen corona aan met speciale virusdodende verf. Op in totaal 209 treinstations worden trapleuningen en liftknoppen voorzien van een speciale lak die 99,9 procent van de corona en andere ziektekiemen doden.

De maatregelen is een van de onderdelen van het hygiëneconcept van Deutsche Bahn op de treinstations in Noordrijn-Westfalen. Dit omvat de levering van dispensers voor desinfectiemiddel, een bewegwijzering, vloerstickers en reinigingsbeurten die vaker plaats vinden.

In december vorig jaar werd er een start gemaakt op het centraal station van Essen. Hier werden de eerste 34 trapleuningen en de contactvlakken van vijf liften geverfd met de speciale lak. Later volgden de stations Bochum-Dahlhausen bij Bottrop en enkele stations bij Duisburg. Het aanbrengen van de beschermende lak kost ongeveer 200.000 euro en wordt gefinancierd via een speciaal programma voor het openbaar vervoer in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

De timing voor de werkzaamheden, vooral in de koude winter, is sterk afhankelijk van het weer. Het is echter de bedoeling dat de meeste van de 209 stations in januari en februari de beschermende coating krijgen.

Tegenover De Limburger heeft een woordvoerder van Prorail gemeld dat er binnen ProRail niks bekend is over de speciale lak, en dat er om deze reden ook geen plannen zijn om Nederlandse stations hiervan te voorzien.