Deelstaat Beieren stelt 'medische mondkapjes' vanaf maandag verplicht

Twee FFP-2 mondkapjes. Deze moeten zijn voorzien van een certificeringskenmerk. (Foto: Thomas van der Meer)
Twee FFP-2 mondkapjes. Deze moeten zijn voorzien van een certificeringskenmerk. (Foto: Thomas van der Meer)

De Duitse deelstaat Beieren heeft besloten om vanaf aanstaande maandag FFP-2 gecertificeerde maskers in het openbaar vervoer en in winkels te verplichten. Dit soort mondmaskers wordt ook gebruikt voor medische doeleinden. De beslissing is genomen omdat de huidige coronamaatregelen nog niet hebben geleid tot een daling van het aantal besmettingen.

Premier Markus Söder heeft benadrukt dat de "gewone mondmaskers" werden gebruikt om andere burgers te beschermen bij de coronapandemie. De FFP2-maskers beschermen ook de drager zelf, met als doel de veiligheid in het openbaar vervoer en in de detailhandel te vergroten.

Aan het begin van de coronapandemie in maart vorig jaar werden enkel geadviseerd gewone mondmaskers te dragen. De reden om geen FFP2-masker te kiezen had toen te maken met de beschikbaarheid van deze mondmaskers voor de zorgsector. Veel FFP2-maskers worden ook gebruikt in de bouwsector.

Binnen Nederland wordt momenteel nog niet gesproken over het gebruik van deze mondmaskers. Wel zijn de normale 'niet-gecertificeerde' mondkapjes momenteel verplicht in het openbaar vervoer, winkels en openbare instellingen. Spatschermen zijn uitsluitend bedoeld voor ov-personeel en officieel niet bedoeld voor reizigers.