Dienstregeling 2021 blijft ongeveer gelijk, meer treinen bij Arriva

Vanaf 20 december laat de NS minder treinen rijden. (Foto: Irmo)
Vanaf 20 december laat de NS minder treinen rijden. (Foto: Irmo)

Op zondag 13 december start NS de dienstregeling 2021. Veel verbindingen blijven zoals in 2020. Reizigers krijgen op een paar trajecten te maken met een kortere reistijd en een kortere overstap. Ook kunnen er kleine aanpassingen zijn in de vertrek- en aankomsttijden.

Vanwege de coronapandemie rijden momenteel 90 procent van de treinen. Dit blijft ook zo bij de start van de nieuwe dienstregeling, met dezelfde aanpassingen die er nu al zijn. Dat is voldoende voor de lage reizigersaantallen die wij nu hebben. Dit betekent dat het aantal treinen per uur dat NS nu rijdt hetzelfde blijft, maar dat vertrek- en aankomsttijden wel anders kunnen zijn.

Wij willen Nederland bereikbaar houden, ook in tijden van Corona. Hoewel er in de dienstregeling van 2021 nog weinig voor de reiziger verandert, kunnen we de jaren daarna veel verbeteringen doorvoeren. Dat is van groot belang. Om verschillende regio’s beter met elkaar te verbinden en meer reizigers op een duurzame manier te kunnen vervoeren.

Kortere overstap Baarn in de spits

Reizigers vanuit de richting Soest en Den Dolder hebben in plaats van een half uur nu enkele minuten overstaptijd. De wijziging kan maar in één reisrichting gerealiseerd worden. Gezien de reizigersstromen is dit in de ochtendspits in de richting van Amsterdam en in de avondspits in de richting van Soest/Den Dolder. Wel wordt de reistijd tussen Baarn en Utrecht enkele minuten langer.

Meer sprinters tussen Nijmegen en ’s Hertogenbosch op zondag

Op zondagen kunnen reizigers vaker gebruik maken van de sprinter tussen Nijmegen en ’s Hertogenbosch. Met de nieuwe dienstregeling rijden het grootste gedeelte van de dag de sprinters twee keer per uur in plaats van één keer.

Arriva: Noord Nederland

Bij Arriva zal de dienstregeling flink uitgebreid worden. Zo rijdt er tussen Leeuwarden en Groningen een extra sneltrein die ieder uur gaat rijden. Ook gaat er een sneltrein Winschoten - Groningen in de ochtend- en middagspits rijden. En op werkdagen gaat er een extra ochtendspitstrein rijden tussen Warffum en Groningen.

Reizigers tussen Sneek en Leeuwarden kunnen voortaan tijdens de spits gebruik maken van een sneltrein die rechtstreeks rijdt zonder een tussenstop. De trein vanuit Harlingen-Haven sluit met een halfuursdienstregeling beter aan op de Intercity naar Zwolle en de sneltrein naar Groningen.

Uiteindelijk zullen in het voorjaar van 2021 de nieuwe WINK-treinen in dienst gesteld worden, waarbij reizigers nog mer comfort hebben. Ook werkt Arriva momenteel aan een vernieuwing van het interieur in de huidige GTW-treinstellen.

Internationaal

Sinds eind oktober rijdt de Eurostar rechtstreeks naar Londen vanuit Amsterdam en Rotterdam. Ook gaan we de reistijd van een aantal treinen naar Berlijn met tien minuten verkorten. De start van de nachttreinverbinding van Amsterdam naar Innsbruck en Wenen is niet in december 2020, zoals oorspronkelijk gepland, maar later in 2021. Zodra de coronamaatregelen dit mogelijk en logisch maken, kunnen reizigers met de nachttrein tussen deze landen reizen.

Een volledig overzicht van wijzigingen in de dienstregeling is te vinden op deze website. De spoorkaart 2021 is hier te downloaden.