Gemeente Hof van Twente wil van dertien onveilige overwegen af

Een spoorwegovergang van het NABO-soort (Foto: ProRail)
Een spoorwegovergang van het NABO-soort (Foto: ProRail)

Alle dertien onbeveiligde overwegen in Hof van Twente gaan weg. Tot dat besluit kwam gemeente en de provincie Overijssel. Hiermee zetten zij een grote stap in de aanpak van Niet Actief Beveiligde Overwegen die ook bekend staan als NABO's. In opdracht van het ministerie bereikte ProRail met hen overeenstemming voor om dertien van deze overwegen te verwijderen.

Het landelijk gelegen Hof van Twente is bijzonder wat betreft overwegen. Volgens ProRail telt deze gemeente nog de meeste onbeveiligde overwegen van Nederland. Het gaat hier om acht openbare en vijf particuliere onbeveiligde overwegen. Dinsdag 3 november stemde het college van Burgemeester en Wethouders in om ze stuk voor stuk aan te pakken. Binnenkort tekenen alle partijen de intentieovereenkomst.

Nog steeds goed bereikbaar

"Overwegen zoals deze willen we graag aanpakken", zegt Dorothe Wennekendonk, regiodirecteur Noord-Oost bij ProRail. "Daarom ben ik blij dat de gemeente hier mede met de investering vanuit het ministerie een grote stap wil zetten. Het gebied blijft goed bereikbaar, terwijl de veiligheid voor de omgeving en het treinverkeer flink verbetert. Dankzij gezamenlijke inspanning van ProRail, gemeente en provincie, hebben we dit voor elkaar gekregen. Ik hoop dat steeds meer gemeenten volgen."

Volgende stap

Nadat de gemeente en ProRail hun handtekening hebben gezet onder de intentieovereenkomst, starten ProRail met de uitwerking van maatregelen per onveilige overweg. Daar volgt dan later nog een definitief akkoord op. De plannen voor de particuliere onbeveiligde overwegen worden  samen met de landeigenaren uitgewerkt. Dit vond eerder ook al plaats bij dergelijke overwegen, waaronder in Hooghalen, waar eerder dit jaar een desastreus treinongeluk plaatsvond.