Virgin Hyperloop voert eerste test uit met passagiers

Afgelopen zondag is er een mijlpaal behaald in de geschiedenis van het transport. In de woestijn van Nevada heeft Virgin Hyperloop voor het eerst een hyperloop getest met mensen aan boord.

De proef vond plaats op de 500 meter lange testlocatie van Virgin Hyperloop in Las Vegas, waar het bedrijf eerder meer dan 400 onbemande tests heeft uitgevoerd. De twee inzittenden maakten hun eerste reis met het pas onthulde XP-2-voertuig die op maat gebouwd is met het oog op de veiligheid en het comfort van de inzittenden. Hoewel het om een vroeg testexemplaar gaat waar twee personen in plaats kunnen nemen, is het uiteindelijk de bedoeling om 28 mensen mee te kunnen nemen in een transport-pod.

Josh Giegel, medeoprichter en Chief Technology Officer, en Sara Luchian, directeur Passenger Experience, zijn de eerste mensen op de wereld die vervoerd werden met een hyperloop. Volgens Jay Walder, CEO van Virgin Hyperloop is vervoer van personen veilig. Met de bereikte mijlpaal wil het bedrijf laten zien dat dit mogelijk is, en dat het bedrijf de veiligheidscertificaten op orde heeft.

In de kleine testtube op de proeflocatie van Virgin is de maximale snelheid beperkt. De test werd uitgevoerd met een snelheid van ongeveer 173 kilometer per uur. Als er langere tubes gebruikt zouden worden zou er een snelheid van 1.000 kilometer per uur bereikt kunnen worden. Als de hyperloop volledig ontwikkeld is zou je theoretisch in 30 minuten van Amsterdam naar Berlijn kunnen reizen, of in ongeveer 45 minuten naar Parijs.

"Baanbrekend"

"De afgelopen jaren heeft het Virgin Hyperloop-team gewerkt aan het omzetten van zijn baanbrekende technologie in realiteit", aldus Sir Richard Branson, oprichter van de Virgin Group. "Met de succesvolle test van vandaag hebben we aangetoond dat deze geest van innovatie de manier waarop mensen overal wonen, werken en reizen de komende jaren inderdaad zal veranderen."

"Toen we meer dan zes jaar geleden in een garage begonnen, was het doel simpel: de manier waarop mensen bewegen, veranderen", zegt Josh Giegel, medeoprichter en Chief Technology Officer van Virgin Hyperloop. "Vandaag hebben we een gigantische sprong gemaakt in de richting van die ultieme droom, niet alleen voor mij, maar voor ons allemaal die op zoek zijn naar een moonshot hier op aarde."

Hyperloop

De hyperloop is een concept voor een vacuümtrein, dat in 2012 werd gepresenteerd door Elon Musk en dat sindsdien wordt ontwikkeld door een gezamenlijk team van zijn bedrijven Tesla, SpaceX en The Boring Company. Inmiddels zijn ook andere bedrijven op dit moment aan het experimenteren met het toekomstige vervoersmiddel, waaronder Virgin en Delft Hyperloop, een onderdeel van de TU Delft.

De hyperloop is een transportsysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van een luchtdrukbuis, enigszins vergelijkbaar met buizenpost, waardoor mensen en goederen op hoge snelheden getransporteerd kunnen worden.

In juli 2020 hebben de secretaris van het Amerikaanse Department of Transportation (USDOT) en de Non-Traditional and Emerging Transportation Technology (NETT) Council het document met richtlijnen onthuld over een duidelijk regelgevend kader voor het gebruik van de hyperloop in de Verenigde Staten.