Reisadvies Duitsland naar oranje, nog onduidelijkheid over grensverbindingen

In de komende zomer zal de IC Berlijn vanwege werkzaamheden langer over de rit naar Berlijn doen. (Foto: Bart)
In de komende zomer zal de IC Berlijn vanwege werkzaamheden langer over de rit naar Berlijn doen. (Foto: Bart)

Voor reizen naar Duitsland geldt vanaf dinsdagmiddag 12:00 'code oranje'. Dit heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken maandagavond bekend gemaakt. Het reisadvies betekent dat er alleen gereisd moet worden als het noodzakelijk is. Bovendien geldt er bij terugkomst een thuisquarantaine van tien dagen.

Het nieuwe reisadvies geldt voor het heel Duitsland vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen. "Reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is", meldt het ministerie. "Bij terugkeer in Nederland gaat u voor tien dagen in thuisquarantaine."

Het reisadvies volgt na de aangekondigde gedeeltelijke lockdown bij de oosterburen. Horecazaken, sportscholen, bioscopen, theaters en culturele instellingen moeten daar tot het eind van de maand hun deuren sluiten. Ook mogen in de buitenlucht maximaal tien personen uit twee huishoudens bij elkaar zijn. Ook geldt er de oproep om geen onnodige reizen te maken.

Onduidelijkheid voor grensverkeer

Momenteel is nog niet duidelijk of de aangescherpte maatregelen consequenties zullen hebben voor grensverkeer van de IC Berlijn, de ICE in de richting van Köln, en de regionale grensoverschrijdende verbindingen vanaf Bad Nieuweschans, Venlo en Heerlen. "Uitleg komt zo spoedig mogelijk via dit reisadvies", heeft het ministerie laten weten.

Afgelopen week had het Ministerie van Buitenlandse Zaken al tien grote steden in Duitsland op code oranje gezet. Het ging toen om de steden: Berlijn, Keulen, Düsseldorf, Aken, Essen, Bremen, Frankfurt, Stuttgart, München en Mannheim.