Metro in Spijkenisse ontspoord en gered door 'walvisstaart'

In de nacht van zondag op maandag is er in Spijkenisse een metro van de Rotterdamse vervoerder RET door een stootjuk gereden. Het incident vond plaats op het metrostation van De Akkers, waar het metrospoor ophoudt en de metrostellen keren. Het voertuig is vervolgens op tien meter hoogte tot stilstand gekomen op een kunstwerk van een walvisstaart.

In de metro bevonden zich geen passagiers. De metrobestuurder raakte niet gewond en kon zelf de metro verlaten. De metro hangt momenteel op het verhoogde rangeerspoor en het kunstwerk "Saved by a Whale’s tail". De het voertuig is zwaar beschadigd geraakt, en moet worden weggetakeld.

Hulpdiensten zijn al de hele dag ter plaatse om onderzoek te doen hoe het metrostel geborgen kan worden. De locatie bij het park werpt een drempel op voor grote bergingskranen. Inmiddels is bekend geworden dat de gemeente vandaag de berging van het metrostel in De Akkers gaat voorbereiden. Er worden vier bomen gerooid, een sloot wordt tijdelijk gedempt en er worden rijplaten aangelegd zodat er een kraan in het park kan worden geplaatst.

Ongeval

De bestuurder van de metro is aangehouden. "Dat is niet omdat we denken dat hij het ongeluk heeft veroorzaakt", vertelt een woordvoerder. "Maar omdat dat de standaardprocedure is bij dit soort zware ongevallen. Hij wordt verhoord. Dat is onderdeel van het onderzoek". 

Er zal onderzoek plaats gaan vinden hoe de metro door het stootblok heeft kunnen rijden. De directeur van RET, Maurice Unck, vertelt tegen Rijnmond dat de metro bij het eindpunt automatisch had moeten remmen. "Er zitten altijd zwarte dozen in dit soort toestellen", vertelt Unck. "Die worden nu uitgelezen door de Inspectie. We wachten af wat daar uitkomt. Het heeft niet zo veel zin om nu te gaan speculeren."

Kunstwerk

Het kunstwerk is niet bedoeld als extra vangnet voor doorgeschoten metrostellen, heeft kunstenaar en architect Maarten Struijs verklaard. "Er staan twee staarten. Als de metro tegen die andere staart was gereden, was hij er denk ik doorheen gezakt. Natuurlijk, het ziet er wel poëtisch uit, maar het is echt een meevaller dat de trein gedragen wordt door de staart." Zelf had hij niet verwacht dat de constructie van het kunstwerk, twintig jaar na de onthulling, het gewicht van metrorijtuig nog zou dragen.

Oproep: Kom niet langs!

De ontspoorde metro trekt veel bekijks in Spijkenisse. De Veiligheidsregio van Rijnmond roept mensen op om niet meer naar de plek van het incident toe te komen en hulpverleners de ruimte te bieden. Ook benadrukken ze dat de coronaregels met het houden van afstand en het vermijden van drukke plekken, nog steeds geldt.