OV-sector maakt zich zorgen om reisbeleid van overheid

De proef geldt op het traject tussen Den Haag en Eindhoven. (Foto: Rob Dammers)
De proef geldt op het traject tussen Den Haag en Eindhoven. (Foto: Rob Dammers)

De ov-sector maakt zich grote zorgen over het beleid van de regering om het reizen te ontmoedigen in de strijd tegen het coronavirus. Afgelopen dinsdag heeft het kabinet bekend gemaakt dat het gebruik van het openbaar vervoerbeperkt moet worden tot noodzakelijke reizen.

Voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL zei woensdag tegenover de Telegraaf: "Hoe dan ook gaan er komende weken weer minder mensen met trein, bus en tram door aanscherping van de maatregelen". Hij vreest dat als de maatregelen langer blijven doorgaan dat het noodzakelijk gaat worden om de dienstregeling uit te dunnen, en in 2021 minimaal 15 procent van de ritten te schrappen of te laten samenvoegen. Ook ziet hij in dat dit een negatieve impact zal gaan hebben het aantal banen in het openbaar vervoer.

Hij stelt dat het openbaar vervoer in de problemen komt als er niks gebeurt. Op dit moment is er sprake van een verlies van een half miljard euro, waarbij het OV toch nog voor 93 procent gecompenseerd is door de overheid. De NS leed in het eerste half jaar van 2020 een verlies van 185 miljoen euro, en verwacht 5 miljard euro verlies over een periode van 5 jaar vanwege de daling in het aantal reizigers.

Ingrijpen

Peters stelt dat de ov-bedrijven hard moeten ingrijpen om erger te voorkomen. "We zitten nu op de helft van het aantal reizigers, twee in plaats van vier miljoen per dag", schrijft hij tegenover de Telegraaf. Afgelopen woensdag zijn er gesprekken gevoerd tussen het kabinet en het NOVB (Nationaal Openbaar Vervoer Beraad). Hierin is besproken hoe het kabinet de dienstregeling hoog kan houden. Wel is duidelijk dat hoe groter het gat wordt, hoe zwaarder de gevolgen zullen zijn. Het is de bedoeling er binnenkort een transitieplan aan het kabinet gepresenteerd wordt waarin staat hoe het openbaar vervoer zich in de toekomst kan overleven.

Bron: Telegraaf