Intercity tussen Amersfoort en Amsterdam Centraal wordt geschrapt: reizigers moeten met Sprinter

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

Reizigers in Amersfoort zullen in de toekomst mogelijk de intercity naar Amsterdam Centraal gaan missen. Ze zullen dan uiteindelijk moeten kiezen voor de Sprinter die minder vaak rijdt. De gemeente, de regio en de provincie hebben hun ongenoegen geuit over de verandering van de treindienst.

De gemeente, de regio en de provincie hebben aangegeven ontsteld te zijn over het besluit van staatssecretaris Stientje van Veldhoven om de intercity te schrappen. Dagelijks maken er honderden studenten en duizenden reizigers gebruik van de directe intercity die twee keer per uur rijdt. 

De drukke verbinding met de hoofdstad valt weg als gevolg van een besluit van de staatssecretaris infrastructuur en de Metropool Regio Amsterdam. Hierin staat beschreven hoe het openbaar vervoer van Schiphol via Amsterdam naar Almere en Lelystad kan worden verbeterd. Volgens de nieuwe plannen van Van Veldhoven en de regio Amsterdam zal de nieuwe intercity worden verschoven naar Amsterdam-Zuid. Het is nog onduidelijk wanneer de intercity geschrapt zal worden.

'Nog meer drukke treinen'

Volgens wethouder Hans Buijtelaar, provinciaal gedeputeerde Arne Schaddelee en regionaal portefeuillehouder Metz heeft het schrappen van de intercity gevolgen voor het nog steeds groeiend aantal reizigers. Rover-directeur Freek Bos vreest zelfs voor drukke treinen. "Reizigers tussen Noord- of Oost-Nederland en Amsterdam Centraal zullen hierdoor straks niet alleen langer onderweg zijn, ook blijven drukke treinen in de spits straks een probleem", stelt hij in een reactie.

"Mogelijke verslechteringen van de treinbediening van Amersfoort baren ons daarom grote zorgen’, schrijven de bestuurders. Ze constateren dat de verbinding naar Amsterdam Centraal, de diensten van de sprinters rond Amersfoort, de verbinding naar het oosten en de intercity naar Berlijn nu al onder druk staan. Vooral de noodzakelijke woningbouw en de uitbreiding van de stad Amersfoort zou volgens hen de problemen erger kunnen maken.