3,5 miljoen Belgen hebben gratis RailPass aangevraagd

3,5 miljoen Belgen hebben gratis RailPass aangevraagd (Foto: Hendrik Ploeger)
3,5 miljoen Belgen hebben gratis RailPass aangevraagd (Foto: Hendrik Ploeger)

Maar liefst 3,5 miljoen inwoners uit België hebben de 'Hello Belgium Railpass' aangevraagd waarmee ze gratis twaalf treinritten mee kunnen maken in hun land. De aanvraag van het ticket was mogelijk tot middernacht op 30 september.

Het gratis reisticket was door alle inwoners van België aan te vragen. Inmiddels is de Railpass naar alle aanvragers verstuurd. Vanaf 5 oktober tot en met 31 maart 2021 kunnen ze per maand twee vrije treinritten maken over het Belgische spoor waar de NMBS rijdt. Dit betekent dus een heenreis en een terugreis. De reizen zijn op een doordeweekse dag mogelijk na 9 uur 's ochtend of het gehele weekend. Reizigers dienen hun ticket in te vullen voordat ze opstappen, en bij een controlebeurt van het spoorwegpersoneel hun identiteitskaart gereed te houden.

Ticket voor reizen in vrije tijd

In een enquête onder de aanvragers werd gevraagd waarvoor de mensen de Railpass wouden gebruiken. Bijna alle personen, zo'n 95 procent, gaven aan dat te hun reis wouden maken tijdens hun vrije tijd, voor een uitstapje of een familiebezoek of een bezoek aan vrienden. Tachtig procent gaf aan ook andere bestemmingen dan bijvoorbeeld de kust te willen bezoeken. De meeste mensen kozen ervoor om in het weekend te reizen. 50 Procent gaf aan om het vrije-reis ticket te willen gebruiken in het weekend. Meer dan twee derde van de aanvragers gaf ook aan van bij de start in oktober ervan gebruik te zullen maken.

Ook opvallend is dat de Railpass ook door mensen is aangevraagd die voorheen nooit de trein namen. Hierbij gaat het om 10 procent van de aanvragers, 360.000 mensen. Een meerderheid van de aanvragers gaf ook aan meer de trein te zullen gebruiken door het gebruik van de Railpass.

'12-ritten kaart'

In juni van dit jaar besloten de voorzitters van de Belgische regeringspartijen om aan iedere inwoner van België gratis treinritten aan te bieden. Het doel van de maatregel is om de Belgen aan te moedigen de trein te nemen om het land te ontdekken of om een reis naar keuze te maken.

François Bellot, Belgische minister van Mobiliteit had al eerder aangegeven de situatie rond het coronavirus en de bijbehorende reisadviezen zullen blijven volgen.