OM: Al ruim 1600 boetes uitgedeeld voor overtreding mondkapjesplicht

Het dragen van een mondmasker in het OV is sinds 1 juni verplicht (Foto: Treinenweb)
Het dragen van een mondmasker in het OV is sinds 1 juni verplicht (Foto: Treinenweb)

Tot half september heeft het Openbaar Ministerie 337 Corona-misdrijven in behandeling genomen. Het gaat dan bijvoorbeeld over mensen die hoesten of spugen richting agenten en andere mensen met een publieke taak, waarbij ze beweren besmet te zijn met het coronavirus. Ook geweld tegen handhavers wordt hierbij meegerekend

Het aantal Corona-misdrijven wat in behandeling is genomen is niet enkel afkomstig uit het openbaar vervoer. Van het aantal misdrijven moest de verdachte in 253 misdrijfzaken zich voor de rechter verantwoorden, meldt het Openbaar Ministerie.

Sinds 1 juni zijn er ruim 1600 boetes uitgeschreven voor overtredingen van de mondkapjesplicht in het OV, in deze gevallen werd er enkel proces-verbaal uitgereikt.

Mondkapjesplicht

Vanaf 1 juni geldt er in het openbaar vervoer van Nederland een mondkapjesplicht. Reizigers die deze niet dragen riskeren een boete van 95 euro. De verplichting op het dragen ervan geldt voor alle reizigers ouder dan 13 jaar. Er dient hierbij een 'niet-medisch' mondkapje te worden gedragen. Het handhaven van de regelgeving wordt overgelaten aan het personeel van de vervoersbedrijven. De NS heeft personeel van de afdeling Veiligheid & Service de taak gegeven om boetes uit te kunnen delen, en eventueel met assistentie van de politie.

Op stations, haltes en perrons hoeven reizigers geen mondkapje te dragen. Wel dienen reizigers zich aan de anderhalve-meter maatregel te houden. De mondkapjes moeten zorgen dat de drager anderen minder snel besmet.