Laatste onveilige overweg in Hooghalen gesloten

Een spoorwegovergang van het NABO-soort (Foto: ProRail)
Een spoorwegovergang van het NABO-soort (Foto: ProRail)

Spoorbeheerder ProRail heeft de laatste onbeveiligde overweg in Hooghalen verwijderd. Deze overweg was de bewuste overweg waar in mei van dit jaar een fatale aanrijding plaatsvond waarbij een NS-machinist overleed.

Als alternatief heeft ProRail een tijdelijke weg aangelegd die parallel langs het spoor loopt. Een andere onveilige overweg in het Drentse dorpje sloot al aan het begin van deze maand.

Stroomversnelling

Het was al langer de bedoeling om de overwegen te verwijderen en een tijdelijke weg aan te leggen. ProRail had al een concept klaarliggen en was er al in onderhandeling met diverse partijen over. Nadat het tragische ongeval in mei plaatsvond is alles in een stroomversnelling gegaan. In augustus volgde er nog een melding van een bijna-aanrijding op een van deze overwegen. Treinen gingen langzamer rijden en na een korte verkeersobservatie namen we met NS direct maatregelen om de situatie te verbeteren.

Met medewerking van grondeigenaren, gemeente Midden-Drenthe, het Waterschap, Gasunie, Natuurmonumenten en aannemer Strukton-Molhoek-combinatie konden de overwegen deze maand definitief worden opgeheven, en kon er een tijdelijke weg worden aangelegd.

Nieuwe route voor landeigenaren

Betrokken landeigenaren en loonwerkers die voorheen gebruik maakten van de overwegen bereiken hun land voortaan via deze nieuwe ontsluitingsweg. Deze komt uit bij een bewaakte en dus veilige overweg, welke voorzien is van lichten, geluidssignalen en slagbomen.