Deutsche Bahn: Treinreizen tijdens coronapandemie is veilig

DB: Treinreizen tijdens coronapandemie is veilig (Foto: DB)
DB: Treinreizen tijdens coronapandemie is veilig (Foto: DB)

De Deutsche Bahn stelt dat reizen per trein veilig is. Het Duitse spoorbedrijf heeft 1100 spoormedewerkers laten testen op antistoffen van het coronavirus. Aan de hand van de resultaten stellen de Duitsers dat reizen per trein veilig is. Dat meldt het Duitse Tagesschau.

Het onderzoek is uitgevoerd door de Charité Research Organisation, onderdeel van het academisch ziekenhuis van Berlijn. Om te bepalen of reizen met de trein veilig is, is gekeken naar de antistoffen van 1100 medewerkers. Een deel daarvan heeft veel contact met reizigers (zoals conducteurs), en anderen zijn juist zelden in de buurt van passagiers (bijvoorbeeld monteurs en machinisten).

Opvallend genoeg blijken conducteurs het minst vaak besmet te zijn geweest (1,3%), terwijl personeel zonder reizigerscontact juist veel vaker corona gehad blijken te hebben (2,7%). Er is niet gekeken naar reizigers. De gedachte is dat conducteurs veel langer in de trein zitten, en dat het dus ook veilig moet zijn voor reizigers die veel korter in de trein verblijven. Medewerkers die ziek thuis zaten, konden niet aan het onderzoek deelnemen.

Airconditioning oplossing, geen probleem

Deutsche Bahn stelt dat airconditioning in treinen geen probleem zijn, maar juist onderdeel van de oplossing. DB wijst erop dat de airco de aerosolen naar beneden worden geduwd. Daarnaast wordt elke zeven minuten de lucht volledig ververst. Deutsche Bahn is hard geraakt door het coronavirus. In het eerste half jaar reisden Duitsers ruim 40% minder met de trein. Het bedrijf houdt rekening met een verlies van 3,5 miljard. De Duitse overheid wil Deutsche Bahn te hulp schieten een hulppakket ter waarde van 5 miljard euro.

Actie voor jongeren

Om reizigers terug te winnen is er nu een speciaal aanbod voor jongeren tot 26 jaar, die kunnen voor slechts 12,90 euro. Het actietarief is beschikbaar tot november.

Bron: Treinreiziger