ProRail gaat perronoverkapping Alkmaar renoveren

Het station van Alkmaar in 1866 (Foto: Onbekend)
Het station van Alkmaar in 1866 (Foto: Onbekend)

Spoorbeheerder ProRail is deze week begonnen met werkzaamheden aan de meer dan honderd jaar oude perronkappen op station Alkmaar. Dit doet de spoorbeheerder binnen een programma waarin ze landelijk monumentale kappen onderhoudt, renoveert of vervangt.

Tijdens de werkzaamheden zal ProRail nauw samenwerken met de afdeling Erfgoed van gemeente Alkmaar, een ingenieursbureau en NS. Zo worden de perronkappen op spoor 2 en 3 van station Alkmaar aangepakt.

Veel perronkappen zijn afkomstig uit de periode van de Tweede Wereldoorlog of zijn nog ouder en hebben nu dringend secuur onderhoud nodig. Deze werkzaamheden die zullen gaan plaatsvinden zijn bedoeld om de kap bestendiger te maken tegen extreme weersomstandigheden. Bij controles in de afgelopen jaren is er duidelijk geworden dat deze kappen kwetsbaarder zijn geworden.

Werkzaamheden

In de komende maanden bouwt ProRail onder de kap een aantal stalen portalen om de constructie te versterken. Tegelijkertijd doen ze verder onderzoek naar de beste mogelijkheden om de kap te behouden en te renoveren. Hierbij vindt er nauwe samenwerking plaats met onder meer de afdeling Erfgoed van de gemeente Alkmaar, met een ingenieursbureau en met NS.

Station Alkmaar stamt uit 1865 en is daarna al een enkele keren gerenoveerd. Het station wordt gezien als een van de zogenoemde 'standaardstations' van de toenmalige Staatsspoorwegen. Van 1860 tot 1873 legde de Nederlandse staat in rap tempo zo’n 800 kilometer spoor aan, zo ook de spoorlijn tussen Den Helder en Alkmaar.