ProRail extra alert tijdens hittegolf

 (Foto: Peter Eijkman)
(Foto: Peter Eijkman)

De komende week schieten de temperaturen naar tropische waarden rond de dertig graden. Voor spoorbeheerder ProRail betekent dit dat ze extra alert zijn voor problemen op het spoor, en diverse maatregelen nemen terwijl de dienstregeling volgens het spoorboekje kan blijven verlopen.

Hitte kan elektronica ontregelen, dit geldt dus ook voorde elektronische bediening van de seinen en wissels langs het spoor. Daarom controleert proRail de airconditioners die in deze installatiekasten zijn ingebouwd. Ook zorgt ProRail er voor dat er extra aannemers, en monteurs klaar staan om mogelijke storingen snel te verhelpen. Daarnaast inspepteren ze ook de spoordijken extra op dreigende verzakkingen, en controleren ze nauwlettend of er geen bermbranden ontstaan.

Reisadvies

Het advies voor reizigers is om voor vertrek altijd een reisplanner te raadplegen. Ook is het belangrijk voldoende drinken voor onderweg mee te nemen. Bij veel stations zijn er drinkwatertappunten beschikbaar waar reizigers tussentijds hun fles ook kunnen bijvullen.

Spoor van 70 graden

Als tijdens hete dagen de zon langdurig op het spoor brandt, kan bij een buitentemperatuur van meer dan 25 graden een spoorstaaf wel de 70 graden aantikken. Omdat staal door zulke extreme hitte uitzet, kunnen door de druk slingers in het spoor ontstaan. Treinen kunnen dan niet meer over het spoor rijden. Inspecteurs van ProRail controleren daarom regelmatig het spoor. Ook spoorbruggen worden extra in te gaten gehouden en indien mogelijk gekoeld. Uitzetting kan namelijk ervoor zorgen dat een brug niet meer kan openen op sluiten.

Wegsleeplocs en evacuatie

Mocht er door de hitte toch een trein defect raken, staan op diverse locaties wegsleeplocomotieven klaar. De trein kan dan worden weggesleept om het overige treinverkeer zo snel mogelijk vrij baan te geven. Ook als de airco van de trein in zulke gevallen uitvalt, gaan de Incidentenbestrijding van ProRail met zwaailicht naar de plaats van het incident komen. Alle voertuigen van de Incidentenbestrijding zijn voorzien van drinkwater zodat reizigers in de warmte temperaturen niet uitdrogen of onwel raken. Daarnaast kunnen ze ook assistentie verlenen bij onwelwording.