Van Boxtel: Zorgen om politiepost op Amsterdam Centraal

Het station van Amsterdam Centraal (Foto: Pixabay)
Het station van Amsterdam Centraal (Foto: Pixabay)

NS president-directeur Roger van Boxtel maakt zich zorgen om het wegbezuinigen van de ordehandhaving in 'Team Openbaar Vervoer' op Amsterdam Centraal. Een besluit van van politiecommandant Frank Paauw en burgemeester Femke Halsema voor de bezuiniging in het Amsterdamse politiekorps waarbij het team op Amsterdam Centraal opgeheven zou kunnen worden, is waar Van Boxtel voor vreest.

Of de politiepost op het Centraal Station zal verdwijnen, weet Van Boxtel nog niet, maar hij vreest het ergste. "Van het een komt het ander. Als mensen in de algemene politiedienst moeten werken, zijn ze niet meer op en rond het station te vinden", vertelt hij tegenover het Parool. Als het gespecialiseerde team wegbezuinigd wordt zou dit gaan betekenen dat de reguliere eenheden verantwoordelijk worden voor de ordehandhaving het station.

'Druk station'

De NS-directeur wijst erop dat, voor de corona-uitbraak, alleen al op het Centraal Station dagelijks al 200.000 reizigers passeren. "Als agent heb je vakkennis nodig om snel gezichten te kunnen scannen of achtergelaten bagage te beoordelen op dreiging", benadrukt hij. De agenten die nu op Amsterdam Centraal gestationeerd zijn zijn speciaal getraind om te werken op het station en kunnen zij bevoorbeeld onbeheerde koffers beoordelen zonder delen van het station te ontruimen, en ook om de grote mensenmassa in de gaten te houden.

Van Boxtel uit zijn zorgen dat er meer vertraging en hinder ontstaat als deze kennis zal verdwijnen: "Een incident op CS heeft impact op het spoor in heel Nederland. Ik snap dat elders in de stad agenten nodig zijn, maar kijk naar de proportie van deze maatregel."

Hij blikt als herinnering ook terug op de kordate actie van agenten in 2018, toen een Afghaanse migrant twee toeristen neerstak. Binnen 9 seconden werd de dader neergeschoten door agenten van het Team Openbaar Vervoer, die hem toen al in het vizier hadden.