Wetsvoorstel eist celstraf voor agressie tegen ov-personeel

NS teleurgesteld om lichte daling van veiligheidscijfers (Foto: NS)
NS teleurgesteld om lichte daling van veiligheidscijfers (Foto: NS)

Mensen die geweld plegen tegen mensen die een publieke taak uitvoeren, komen er straks in de rechtbank niet meer van af met een taakstraf. Dat staat in een nieuwe wetsvoorstel wat dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Als de nieuwe wet in gaat betekent dit dat geweld en agressie tegen ov-personeel, politiemensen, brandweer of opsporingsambtenaren wordt bestraft met een celstraf. Momenteel komen komen sommige daders er nog af met een taakstraf. De ministers Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben laten weten dat hier geen taaktstraf bij past.

De ministers wijzen erop dat mensen met zo’n publieke taak elke dag hun nek uitsteken, de orde handhaven, onder gevaarlijke omstandigheden werken en hulp verlenen of mensen bijstaan in nood en soms acuut levensbedreigende situaties. Omdat ze tijdens hun werk handelende optreden is er volgens Dekker en Grapperhaus voor hen geen mogelijk om een stap terug te doen om zich in veiligheid te brengen en verdienen ze extra bescherming.

Momenteel bestaat er al een verbod op het opleggen van taakstraffen, als het gaat om ernstige zeden- en geweldmisdrijven.