Onderhoudstrein brandend op hol geslagen door Duitse Zwarte Woud

Een BR711 reparatietrein van de Deutsche Bahn. Dit is niet de trein die betrokken was bij het incident. (Foto: Falk2)
Een BR711 reparatietrein van de Deutsche Bahn. Dit is niet de trein die betrokken was bij het incident. (Foto: Falk2)

Een brandende reparatielocomotief van de Deutsche Bahn reed donderdagochtend ongeveer 28 kilometer zonder machinist door het Kinzigtal. Het heeft verschillende bermen tussen Haslach en Gengenbach (Ortenaukreis) in brand gestoken, meldt SWR.

Er bevonden zich geen passagiers op de reparatietrein. Na het uitbreken van de brand was de machinist uit de trein gesprongen. Hij bleef ongedeerd, maar heeft nog geen commentaar gegeven op het incident, meldde de federale politie vrijdag. Het enige dat zeker is, is dat de machinist de trein bij Hausach had verlaten. De spoorlijn is urenlang gesloten geweest.

Brand

De reparatietrein reed donderdag vanuit Hausach in brand met snelheden van 30 tot 50 richting Offenburg. Pas na 28 kilometer in de buurt van Gengenbach kon het met behulp van remblokken naar een zijspoor worden geleid en uiteindelijk gestopt - de trein ontspoorde. Vervolgens kon de brandweer de brand blussen. In de bron van dit artikel is een video te zien van de brandende trein.

De federale politie spreekt van een ongebruikelijke en moeilijke situatie. De brandende trein was zonder machinist door verschillende treinstations gereden. De mensen daar moesten vooraf worden gewaarschuwd. Staatspolitie, federale politie en brandweer werden ingezet. Voor reizigers werden er bussen ingezet.

Er zal onderzoek worden gedaan naar de 'zwarte doos' van de trein die onder meer alle handelingen en de snelheid bijhoudt.

Reparatietrein

De hoogwerker is speciaal gemaakt voor onderhoudswerkzaamheden aan de Duitse bovenleiding boven het spoor. Van de serie 711.1 die een vierassig railvoertuig zijn, zijn er vanaf het jaar 2002 23 gebouwd die over heel Duitsland te vinden zijn. De maximumsnelheid is 160 kilometer per uur, maar kan ook op lagere snelheid via een dieselmotor aangedreven worden wat ideaal is tijdens werkzaamheden. De trein is voorzien van twee soorten hoogwerkers. Speciale hulpmiddelen zijn aanwezig zodat de bovenleiding op juiste wijze kan worden aangebracht.

Bron: SWR