NS schrapt fietsverbod in de trein en stelt reservering in

Vanaf 1 juli zijn fietsen weer welkom in de trein (Foto: Treinenweb)
Vanaf 1 juli zijn fietsen weer welkom in de trein (Foto: Treinenweb)

Vanaf 1 juli mogen reizigers weer de fiets in de trein meenemen. Dat heeft het vervoersbedrijf woensdagavond bekend gemaakt. Wel heeft de NS de voorwaarden aangepast en moeten reizigers vanaf die datum hun fiets aanmelden via de NS-app of de website. Hiermee kunnen ze vervolgens zien in welke treinen er nog plek is voor hun vervoersmiddel.

"In de zomermaanden juli en augustus zijn fietsen de hele dag welkom, dus niet alleen tijdens de daluren. Wel geldt het advies voor alle reizigers om zoveel mogelijk buiten de spits te reizen", laat NS woordvoerder Hessel Koster weten. "Met teveel fietsen in één trein, is het voor reizigers lastig om voldoende afstand te bewaren. Vooral in intercity’s is de ruimte voor fietsen beperkt", vervolgt Koster. Hij benadrukt dat reizigers geadviseerd wordt om zoveel mogelijk de spits te mijden.

De dienst zal vanaf 1 juli beschikaar zijn. Wel wordt er benadrukt dat het ontwikkelen van het reserveringssysteem een 'monsterklus' is, en dat de ontwikkelaars de komende dagen hard werken om deze service mogelijk te maken. Ook moet er rekening worden gehouden dat het systeem na 1 juli nog verfijnd zal worden.

Motie in Tweede Kamer

De roep om weer fietsen mee te nemen in de trein, sinds dat het verbod op 12 mei inging, is afkomstig van een meerderheid in de Tweede Kamer. Veel fracties stemden begin juni in op een motie van Kamerlid Stieneke van de Graaf (ChristenUnie) om het fietsenverbod in de trein te versoepelen.

Volgens de schriftelijke motie zouden reizigers met cruciale beroepen, of mantelzorgers belemmerd worden met het meenemen van hun fiets tijdens hun noodzakelijke reis. Inmiddels is afgelopen woensdag tijdens een persconferentie van de Rijksoverheid bekend gemaakt dat het openbaar vervoer vanaf 1 juli niet enkel meer voor noodzakelijke reizen bedoeld is, en dat iedereen er vrij gebruik van kan maken.