Rover en Ieder(in) pleiten voor alternatieve mondbescherming bij medische redenen

Twee FFP-2 mondkapjes. Deze moeten zijn voorzien van een certificeringskenmerk. (Foto: Thomas van der Meer)
Twee FFP-2 mondkapjes. Deze moeten zijn voorzien van een certificeringskenmerk. (Foto: Thomas van der Meer)

Reizigersvereniging Rover en belangenorganisatie Ieder(in) pleiten voor een uitzondering op de mondkapjesplicht voor mensen die vanwege een beperking of medische aandoening geen mondkapje kunnen dragen. De organisaties zien graag dat deze groep een alternatief mag kiezen, zoals het dragen van een spatscherm.

Onder meer mensen met longproblemen of een fysieke beperking zouden momenteel het openbaar vervoer mijden omdat ze niet een mondkapje kunnen dragen. Deze mensen hebben de afgelopen weken bij Rover en Ieder(in) aan de bel getrokken over de regelgeving. In tegenstelling tot veel Europese landen, geldt in Nederland geen uitzondering op de mondkapjesplicht bij medische redenen. Ook een schriftelijke verklaring van een arts zou om deze redenen ook geen soelaaas bieden.

Ontheffing

De organisaties hebben inmiddels aan de verantwoordelijke ministeries om een ontheffingsregel gevraagd, waarbij mensen met medische verklaring mag uitwijken naar een alternatief, zoals een spatscherm.  "Iedereen moet een noodzakelijke reis met het openbaar vervoer kunnen maken, maar mensen die geen mondkapje verdragen zitten nu noodgedwongen thuis", stellen Rover en Ieder(in).