STAR weer op stoom na de coronacrisis

De STAR is sinds zondag weer op stoom (Foto: M66roepers;Flickr)
De STAR is sinds zondag weer op stoom (Foto: M66roepers;Flickr)

Sinds zondag is ook de STAR in Stadskanaal weer op stoom gekomen na de coronacrisis. Vanaf nu mag de locomotief van het museum weer mensen vervoeren op het spoor tussen Veendam en Musselkanaal. Wel heeft het museum vanaf nu een reserveringsplicht ingesteld voor bezoekers.

Het museum heeft in deze periode niet op eigen kracht inkomsten van bezoekers gehad. De afgelopen maanden heeft het museum wel inkomsten gehad dankzij gulle gevers en reizigers die al boekten voor toekomstige stoomtreinritten.

Weer op stoom

"Vanochtend hadden we een briefing met het personeel", vertelt Lars Blaauw van het museum tegenover RTV Drenthe. "Iedereen is weer bij elkaar en dat doet goed. Het is fijn om met het team enthousiaste mensen dit weer te kunnen doen."

Inmiddels zijn vrijwilligers weer met volle enthousiasme bezig met het opknappen van diverse klussen, zoals het opstoken van de trein, het schoonmaken van het perron en de laatste controles voordat de stoomtrein zondag weer sinds maanden zijn eerste rit sinds enkele maanden maakte.

Zondag zijn de eerste tachtig reizigers sinds de conronauitbraak weer ingestapt. Volgens Blaauw is het de bedoeling dat er weer op zondag en woensdag gereden zal worden over het honderd jaar oude spoortraject. Wel worden er momenteel twee ritten per dag gereden in plaats van drie. Na het seizoen zal de museumstichting verder gaan kijken.

Ook moeten reizigers van nu ruim vooraf reserveren voor de trein. Voorheen gold ook dat mensen kort vooraf de rit een kaartje konden kopen, maar dat is niet meer mogelijk.