Stoomtrein passeert sinds lange tijd weer langs Winschoten

Een stoomtrein passeert het station van Winschoten (Foto: Janke Gretha Everts)
Een stoomtrein passeert het station van Winschoten (Foto: Janke Gretha Everts)

Voor het eerst in lange tijd heeft er weer eens een stoomtrein Winschoten gepasseerd. Weggebruikers bij de overweg nabij het station keken dan ook vreemd op toen woensdag een locomotief van de Stadskanaalse S.T.A.R. opeens passeerde.

'Het is vijftien jaar geleden dat dit voor het laatst is gebeurd’, vertelt machinst en treinspotter Vincent Suk tegenover RTV Noord. Bij het moment dat de trein over het reguliere spoor reed waren er heel veel enthousiaste fanatiekelingen bezig om op gepaste afstand de trein te fotograferen of te filmen.

De reden van de inzet van de zware historische locomotief heeft te maken met het 'roestrijden'. Zodra er minder treinen over een spoor rijden is het staal van de rails onderhevig aan roestvorming. Omdat er op een bepaald spoor bij het station inmiddels vier weken geen treinen hebben gereden moest dit roest worden verwijderd. Dat het spoor vrij van roest moet zijn is namelijk van belang voor de ATB-NG spoorbeveiliging die op dit traject werkzaam is.

Inzet van S.T.A.R.

Aldert Baas van ProRail legt uit: "Het idee ontstond bij iemand die vrijwilliger is bij de STAR. Wij vonden dat zo leuk dat wij het plan hebben ingekopt."

De locomotieven van de S.T.A.R. wijken normaal gesproken niet af van haar traject tussen Stadskanaal en Veendam, maar overal zijn uitzondering voor te maken. "Het is echt uitzonderlijk dat een stoomtrein buiten zijn oorspronkelijke pad komt. Dit komt eigenlijk nooit voor", vertelt Baas. "Dit is trouwens aan alle kanten een mooie samenwerking. Wij hebben het spoor weer roestvrij en de STAR verdient er nog een centje aan. Wij betalen voor het inhuren van de locomotief en dat geld vloeit natuurlijk in hun kas. En het levert ook nog een geweldig plaatje op.", vervolgt Baas.

In 2015 vond er ook een bijzonder moment plaats. Toen werd een nostalgische Sik-locomotief van de Stoomtram Hoorn - Medemblik ingezet om een gestrande intercity weg te slepen.