Deutsche Bahn zoekt financiële steun bij Duitse overheid

 (Foto: Treinenweb)
(Foto: Treinenweb)

De Deutsche Bahn heeft de Duitse overheid om financiële steun gevraagd omdat de vervoerder vanwege de corona-crisis tussen de 11 en 13,5 miljard euro misloopt. Daarnaast willen ze hun eigen eigen schulden weer op willen laten lopen, nadat ze hun schulden wouden aflossen met onder meer de verkoop van Arriva.

De impact bij de Deutsche Bahn is vergelijkbaar met die op het Nederlandse spoor. Vanwege de Corona-uitbraak is ook bij de oosterburen het aantal passagaiers in het ov gedaald tot 15 procent. Inmiddels neemt het reizigers in Duitsland weer geleidelijk toe. De DB, die de afgelopen jaren al flinke verliezen maakt, schat in dat het niveau van voor de crisis, voor het langeafstandsvervoer, op zijn vroegst in 2022 bereikt wordt.

Tekort

Om het tekort aan te vullen heeft het vervoersbedrijf gewerkt aan een principe-akkoord met de federale ministeries van Vervoer en Financiën over de de verhoging van het eigen vermogen. Hierin gaat het om de helft van het tekort. Het overgebleven deel kan dan gedekt worden met het verhogen van de schuldenpost en door te besparen op onder meer materieel- en personeelskosten.

Voordat de Deutsche Bahn deze beslissing kan nemen moet de federale overheid wel toestemming geven voor de verhoging van de schuldenpost. Momenteel ligt het limiet nog op 25,4 miljard euro, en mag het bedrijf deze grens niet overschrijden. In deze tijden verwacht het spoorwegbedrijf dat de overheid toestemming zal geven tot overschrijding van de schuldenpost, alhoewel er kritiek wordt geuit van de oppositie. Wel heeft de directie als symmbolische bijdrage aangegeven af te zien van een beloning.