NS introduceert Corona-regels op de stations

De NS en ProRail nemen maatregelen op de station tegen verspreiding van Corona. Zo worden er op de stations regels ingevoerd die de verspreiding van het virus moeten afremmen, waaronder de anderhalve meter afstand. Ook wordt er opgeroepen om vier treden afstand op de roltrap te houden, en met maximaal 2 personen in de lift te stappen.

De ov-sector bereidt zich, in nauwe samenwerking met de overheid, voor om nu en in de toekomst reizigers verantwoord te kunnen vervoeren. De boodschap van de ov-sector blijft nog steeds gelden: Het openbaar vervoer is geen uitje, reis alleen als dat echt niet anders kan.

De Coronaregels

Vanaf 11 mei kun je bij de ingangen van alle stations op borden en pictogrammen zien wat de coronaregels zijn:

  • houd 1,5 meter afstand
  • houd zoveel mogelijk rechts
  • raak zo weinig mogelijk aan
  • houd 4 treden afstand op roltrappen
  • gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen
  • houd 5 tegels afstand op het perron

Maatregelen

De komende week nemen ProRail en NS op meerdere stations extra maatregelen om reizigers zoveel mogelijk op afstand te houden van elkaar. Zo komen er onder andere afstandslijnen bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten en zie je op drukke perrons aanwijzingen voor hoe je 1,5 meter afstand houdt. De coronaregels staan op informatieschermen en worden -wanneer nodig- ook via de omroepberichten onder de aandacht gebracht. Daarnaast worden de stations en de contactpunten, zoals deurklinken of liftknoppen die vaak aangeraakt worden, extra goed schoon gemaakt.

Effecten monitoren op 6 stations

De stapsgewijze invoering start op 6 stations: Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. De effecten van de maatregelen worden hier gemonitord en vervolgens gedeeld met alle vervoerders. Vervolgens bespreekt de sector of en hoe deze verder kunnen worden doorgevoerd in de gehele ov-sector. Denk hierbij ook aan busstations, metrostations en in metro’s, trams, bussen en treinen.

De manier waarop de maatregelen verder toegepast kunnen worden, hangt samen met eventuele toekomstige maatregelen van de overheid in het openbaar vervoer. Mocht het nodig zijn, dan worden de maatregelen aangepast of volgen extra maatregelen.