Duitse deelstaten en Luxemburg verplichten mondbedekking in het OV

Vanwege het oplopend aantal besmettingen keert de mondkapjesplicht weer terug op stations, perrons en haltes.
Vanwege het oplopend aantal besmettingen keert de mondkapjesplicht weer terug op stations, perrons en haltes.

De Duitse deelstaten Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren hebben reizigers in het openbaar vervoer verplicht om mondbedekking te dragen. Hierbij maakt het niet uit op welke manier reizigers deze maatregel hanteren en mogen ze zelf beslissen of het een officiëel mondkapje is, een stofmasker of een sjaal. Ook in Luxemburg zijn vanaf maandag mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.

De beslissingen in Duitsland zijn momenteel nog genomen door de Duitse deelstaten. Hierdoor geldt er nog geen landelijke verplichting voor het dragen hiervan in het openbaar of het openbaar vervoer. Wel wordt in België het gebruik van mondkapjes dringend aangeraden. De Belgische premier heeft duidelijk gemaakt dat dit preventiemiddel niet zozeer effectief zal zijn als bescherming voor jezelf als wel voor anderen. Met het dragen van een masker, loop je minder risico om mensen in de buurt te beschermen tegen een virus dat je mogelijk zelf meedraagt, stelt hij.

RIVM terughoudend

De Nederlandse overheid en het RIVM hebben vorige week nog terughoudend gereageerd over het gebruik van mondkapjes, het RIVM liet toen weten dat zij vrezen voor 'schijnveiligheid'. Daarnaast zou ook het tekort aan mondkapjes een rol spelen. Bij het verspreiden van de beschermingsmiddelen zou de zorg de grootste prioriteit hebben.

Inmiddels heeft KLM een luchtbrug met China opgezet om beschermingsmiddelen vanuit China naar Nederland te vervoeren. Maandag zijn de eerste 800.000 mondkapjes overgekomen. Dit zouden professionele, goedgekeurde mondkapjes van het type FFP2 zijn. Daarnaast zijn er ook duizenden isolatiejassen en beschermingsbrillen geleverd.

Aanstaande dinsdag vindt er een nieuwe persconferentie plaats waarbij er meer bekend wordt gemaakt over de maatregelen en tot in welk opzich ze verlengd worden.