Gratis krant Metro stopt met papieren editie

De gratis krant Metro stopt met de papieren editie (Foto: Michiel1972)
De gratis krant Metro stopt met de papieren editie (Foto: Michiel1972)

De gratis krant Metro is definitief gestopt met de papieren editie die elke doordeweekse dag klaar lag op de stations. Hiermee komt er een einde aan de ruim 20-jarige geschiedenis van de gratis papieren kranten in het openbaar vervoer. De coronacrisis heeft de krant zwaar getroffen, waardoor het medium vanaf nu nog enkel online verder gaat.

Omdat het aantal reizigers in de trein vanwege de coronacrisis met 85 procent is afgenomen, was het niet meer rendabel om de krant nog uit te brengen. De drukpersen waren eerder al op 18 maart gestopt met het drukken van de gratis krant, maar doen dit nu dus definitief.

Geschiedenis

De gratis krant Metro werd in 1999 samen met de Sp!ts verspreid op voornamelijk treinstations. Op de stations verschenen speciale bakken waar de kranten in lagen zodat de reizigers deze konden lezen tijdens hun reis. Ook werden er in de spits speciaal personeel ingezet die de kranten aan de reizigers overhandigden. In 2012 werd de Metro overgenomen door de Telegraaf Media Groep die ook al de Sp!ts in bezit had. Uiteindelijk werden deze twee in 2014 met elkaar samen gevoegd met de Metro.

Tijdens de periode dat er papieren kranten in het openbaar vervoer verschenen, maakten ook De Pers en het dagblad De Dag hun opkomst in het openbaar vervoer, welke afkomstig zijn van andere uitgevers en investeerders. Hiervan was De Pers als derde krant actief van begin 2007 tot 2012. Het vierde dagblad De Dag, die ook met een weekendeditie uit kwam, verscheen op 8 mei 2007 en sneuvelde al op 1 oktober 2008.