Dienstregeling Nightjet naar Oostenrijk bekend

De ÖBB Nightjet krijgt een tussentijdse upgrade (Foto: ÖBB)
De ÖBB Nightjet krijgt een tussentijdse upgrade (Foto: ÖBB)

De Oostenrijkse spoorwegen (ÖBB) heeft de dienstregeling voor de nachttrein Amsterdam – Innsbruck / Wenen uitgewerkt. Het is de bedoeling dat de Nightjet vanaf 13 december dagelijks om 19:38 uur gaat vertrekken uit Amsterdam Centraal naar Innsbruck en Wenen. Dat blijkt uit documenten die de Oostenrijkse toezichthouder Schienen Control heeft vrijgegeven.

De nachttrein zal in Nederland ook stoppen in Utrecht (20:05) en Arnhem (20:37). Daarna zal de rit gaan richting Duisburg (21:28), Düsseldorf (21:41) en Keulen (22:17). Het treindeel naar Wenen rijdt via Linz (7:26) en komt rond kwart voor negen aan in de Oostenrijkse hoofdstad (8:47). Het deel naar Innsbruck wordt om 9:14 uur op de eindbestemming verwacht. Onduidelijk is nog hoelaat de trein een tussenstop in München zal maken.

Vanuit Oostenrijk

In het document van Schienen Control staat ook de voorziene dienstregeling vanuit Oostenrijk naar Nederland. Zo zal de trein uit Innsbruck naar verwachting om 20:44 uur vertrekken, en vanuit Wenen om 20:13 uur. In Nederland wordt de trein net voor tien uur verwacht, om 9:58 uur. Een uur eerder komt de trein in Arnhem aan. Ook wordt er in Utrecht gestopt (9:31).

Dienstregeling nog niet definitief

De aanvraag toont de dienstregeling die de Oostenrijkse spoorwegen voor ogen hebben. De definitieve dienstregeling wordt op een later moment door de spoorbeheerders vastgesteld. Omdat de aanvraag in overleg met andere spoorwegmaatschappijen wordt opgesteld, komt de definitieve dienstregeling vaak exact overeen met de aangevraagde dienstregeling.

Corona

Overigens ook als de dienstregeling definitief is vastgesteld, is dat geen garantie dat een trein daadwerkelijk gaat rijden. Zo zijn de meeste Nightjet nachttreinen van de Oostenrijkse spoorwegen vanwege het Corona virus momenteel uit de roulatie gehaald. Dat geldt ook voor de nachttrein Brussel / Düsseldorf - Wenen / Innsbruck. De treinen zijn vooralsnog tot en met 25 juni opgeheven. In hoeverre de geplande introductie van de Nightjet Amsterdam - Wenen / Innsbruck wordt beïnvloed door de uitbraak van het Corona virus is onduidelijk.

Wenen - Split

De Oostenrijkse toezichthouder heeft ook de beoogde dienstregelingen gepubliceerd van andere nieuwe internationale treindiensten. Zo is er een nachttrein Bratislava - Wenen - Zagreb - Split voorzien. Die trein moet in het zomerseizoen (18 juni - 11 september) twee keer in de week gaan rijden. Heen op dinsdag en vrijdag, terug op woensdag en zaterdag.

Bron: Treinreiziger