In mei hinder vanwege ingrijpende werkzaamheden rond Groningen

Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie voor infrastructuurprojecten (Foto: Pixabay)
Nederland krijgt dit jaar 62 miljoen euro subsidie voor infrastructuurprojecten (Foto: Pixabay)

Het passeren van de spoorwegovergang bij de Esperantokruising in Groningen is sinds afgelopen weekend verleden tijd. Met ingang van de opening van de nieuwe Helperzoomtunnel is de overweg nu overbodig geworden. In mei vinden er werkzaamheden plaats rondom Groningen wat gepaard zal gaan met hinder.

De oversteek over het spoor bevond zich al in een complexe en onoverzichtelijke verkeerssituatie. Auto’s en fietsers kunnen vanaf nu de verderop gelegen Helperzoomtunnel gebruiken die sinds 3 april open is. Voor fietsers is de fietstunnel bij station Groningen Europapark het meest voor de hand liggende alternatief.

Spoorzone Groningen

ProRail legt in het kader van het project Groningen Spoorzone een vierde spoor tussen station Groningen en Groningen Europapark aan. Hierdoor moet de capaciteit voor het spoor rond Groningen vergroot worden, wat ruimte zal bieden voor nieuwe spoorverbinding in de regio en naar de Randstad. Een overwag past hier niet bij omdat dit lange wachttijden oplevert voor wegverkeerd en extra opstoppingen.

Fietsers kunnen het spoor veilig kruisen via de fietstunnel bij station Groningen Europapark, de nieuwe Helperzoomtunnel of het Herewegviaduct. Het is de bedoeling dat er ter hoogte van de Esperantokruising een nieuwe voetgangers- en fietserstunnel onder het spoor gerealiseerd word. Naar verwachting zal deze pas in 2025 open gaan zodra de werkzaamheden op de Ring Zuid afgerond zijn.

Tijdelijke dienstregeling

Tussen 6 mei en 3 juni rijden er geen treinen tussen station Groningen en station Groningen Europapark. In die periode wordt het extra spoor aangelegd tussen deze stations en worden de bestaande sporen vernieuwd. Ook wordt in deze periode de spoorwegovergang Esperantorkruising definitief verwijderd.

Er rijden NS-bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Assen. Er rijden Arriva-bussen in plaats van treinen tussen Groningen en Weener en tussen Groningen en Veendam. Reis van/naar Haren via het OV Transferium langs de A28; er rijden pendelbussen tussen het OV Transferium en station Haren.

In de weekenden van 9,10 en 16,17 mei is Groningen volledig op slot. Er rijden ook Arriva-bussen in plaats van treinen tussen Groningen-Zuidhorn, tussen Groningen-Delfzijl en tussen Groningen-Roodeschool/Eemshaven.