Qbuzz heeft proef uitgevoerd met NS Sprinter

In de nacht van woensdag op donderdag heeft Qbuzz een proef uitgevoerd met een oudere SGM-Sprinter van NS op de spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, ook beter bekend als de MerwedeLingelijn. Met de proef die in samenwerking met NS wordt gehouden wordt gekeken of de Sprinter als tijdelijke vervanging kan dienen voor de GTW-stellen die er momenteel rijden.

De proef werd eind december vorig jaar aangekondigd en werd gepland om half januari te rijden. Qbuzz kon tegenover Treinenweb melden dat de proef uitgesteld was omdat het gebruikte materieel door een besluit van de NS niet in de winter als enkel treinstel mag rijden. Daarom is besloten om de proef uit te stellen tot de nacht van woensdag op donderdag. Deze werd gereden met een tweedelige Sprinter van het type SGMm (treinstel 2142), welke twee keer op en neer is gereden tussen Dordrecht en Geldermalsen. De proef werd gereden zonder passagiers.

Het artikel gaat verder onder de tweet

Tijdelijke vervanging

De afgelopen periode is de treindienst van Qbuzz herhaaldelijk negatief in het nieuws gekomen. Machinisten zouden geregeld perrons vol overvolle reizigers gepasseerd zijn, en het huidige GTW-materieel kent veel technische problemen, en zal vanaf de zomer per stuk opgefrist worden met een nieuw interieur welke van meer comfort voorzien is.

Momenteel loopt er over de technische mankementen een rechtszaak tussen Arriva die tot 2018 op het traject reed, en Qbuzz die de treinen heeft overgenomen. Uiteindelijk moet duidelijk worden wie voor de kosten op zal moeten draaien.

Om de problemen op te vangen wil Qbuzz kijken of de, bij NS deels uitgefaseerde, SGM-Sprinter een vervanging kunnen zijn voor de krappe treindienst op de spoorlijn. "Ze heten wel Sprinters, maar ze zijn langzamer dan onze treinen en de dienstregeling op de MerwedeLingelijn is al krap. Maar als het kan, kunnen we de problemen hopelijk snel oplossen.", vertelde Qbuzz al vorig jaar december.

Een woordvoerster van Qbuzz vertelde het volgende tegenover Treinenweb: "Er is nog geen uitsluitsel bekend of er wel of niet gereden kan worden binnen onze dienstregeling met deze treinen."

Foto: Luke de Deugd
Foto: Luke de Deugd