Grote hinder in februari rondom Den Haag en Leiden Centraal

Tussen 8 en 14 februari zullen er grote werkzaamheden plaatsvinden aan het spoor rondom Leiden. Den Haag volgt van 22 februari tot en met 1 maart. De werkzaamheden zullen gepaard gaan met veel hinder voor treinreizigers. NS en ProRail nemen tijdens deze periode maatregelen om een verkeersinfarct op de weg tussen Schiphol en Den Haag te voorkomen.

"De spoorwerkzaamheden rond verschillende grote steden zijn nodig om te zorgen dat treinen veilig en betrouwbaar kunnen blijven rijden en dat het spoornetwerk het sterk groeiende aantal reizigers nog aan kan." zegt NS woordvoerder Inge Rijgersberg. "Door het rap toenemende verkeer is de uitdaging om sporen goed te onderhouden steeds groter, want meer treinen en meer reizigers betekent meer spoorwerk en meer hinder tijdens spoorwerk.", vervolgt ze.

Het treinverkeer rondom Leiden zal die periode beperkt worden, maar er zullen geen hele dagen zijn dat er er geen treinen zullen rijden. Leiden Centraal is met zo’n 80.000 in- en uitstappers per werkdag het zesde station van Nederland. Deze reizigers met bussen vervoeren betekent bijna 1600 keer een bus vol en dan is er ook nog een groot aantal doorgaande reizigers. Zoveel bussen zijn niet voorhanden en zoveel bussen zouden op werkdagen het verkeer op de weg ernstig hinderen en zorgen voor een verkeersinfarct.

Verbetering met vorig jaar

Vorig jaar veroorzaakten werkzaamheden rondom Leiden geen vlekkeloze dienstregeling, en werden er veel reizigers gedupeerd door vertragingen of een tekort aan bussen. Deze werkzaamheden zijn uitgebreid geëvalueerd door ProRail en NS.

Dit heeft geleid tot aanpassingen in de manier van werken, waarbij onder andere de dienstregeling anders is ontworpen dan vorig jaar. Ook is ingezet op het beter informeren van reizigers over wat de gevolgen voor hun reis zijn en heeft ProRail continu storingsploegen achter de hand, mocht het treinverkeer verstoord raken. Wel benadrukt de NS dat reizigers tijdens hun reis wel rekening moeten houden met hinder en extra reistijd.

Werkzaamheden

Ook is onderzocht of het voor reizigers beter is om de werkzaamheden alleen in de weekenden uit te voeren. Dit betekent echter veel meer hinder voor reizigers, omdat er dan tien weekenden helemaal geen treinen zouden rijden op een groot aantal trajecten. Dit is inefficiënt, het levert veel meer hinder voor reizigers op, omdat er op meer dagen geen treinen kunnen rijden en het is vele malen duurder. Daarom is gekozen voor negen dagen achter elkaar. Er wordt zeven dagen gewerkt bij Leiden Centraal en twee dagen bij Voorhout, waar ProRail werkt aan een spooronderdoorgang voor een nieuwe rondweg.

Reisadvies

Bij Leiden Centraal werkt ProRail van zaterdag 8 tot en met vrijdag 14 februari. Daar legt de spoorbeheerder dit jaar de laatste hand aan vernieuwing van alle sporen rondom het station. 15 en 16 februari wordt gewerkt in Voorhout. Daarna wordt van zaterdag 22 februari t/m zondag 1 maart gewerkt aan het spoor bij Den Haag Centraal en wordt gewerkt aan vier kruiswissels.

Tijdens de werkzaamheden rijden er geen of minder treinen en wijken reisadviezen af van de reguliere dienstregeling. Ook kan het reisadvies per dag verschillen en wordt reizigers met klem aangeraden  gebruik te maken van de reisplanner. Ook adviseert de NS haar reizigers om de spits zoveel mogelijk te mijden, rekening te houden met grote drukte op stations en in treinen, ook op omreisroutes en rekening te houden met extra wacht- en reistijd. Het is reizigers die van, naar of via Leiden reizen aangeraden om vooraf de reisplanner te bekijken.

Gevolgen voor het treinverkeer van, naar en via Leiden Centraal

  • Van zaterdag 8 februari t/m vrijdag 14 februari is er geen treinverkeer mogelijk tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn. De hele week rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.
  • In het weekend van 8 en 9 februari rijden er helemaal geen treinen van, naar en via Leiden Centraal. NS zet bussen in.
  • Van maandag 10 februari t/m vrijdag 14 februari rijden er, vanwege beperkte perroncapaciteit, minder en kortere treinen van, naar en via Leiden Centraal. Ook zijn er geen doorgaande treinen, waardoor je op Leiden Centraal een extra overstap moet maken.
  • Op maandag 10 februari is de perroncapaciteit zo beperkt dat er alleen Intercity’s rijden van, naar en via Leiden Centraal. De Sprinters tussen Den Haag C-Leiden Centraal-Haarlem worden dan vervangen door bussen.
  • Op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari is er ’s nachts gedurende 2 uur helemaal geen treinverkeer mogelijk van, naar en via Leiden Centraal. Het nachtnet rijdt dan een andere route.
  • Op zaterdag 15 en zondag 16 februari is er geen treinverkeer mogelijk tussen Haarlem en Leiden Centraal. Het gehele weekend rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.

Foto: Lex Langhorst
Foto: Lex Langhorst