NS maakt parkeren bij Q-Park op stations simpeler

De NS wil de manier van het parkeren van de auto bij het station voor overstappende reizigers simpeler maken. Vanaf dinsdag is er een proef met kentekenherkenning bij P+R op station Rotterdam Centraal begonnen en binnenkort wordt die proef ook gestart in de parkeergarage bij station Driebergen-Zeist.

De NS wil het gebruik van de auto als overstapmiddel stimuleren voor reizigers die niet anders kunnen reizen. Reizigers die met de auto naar het station komen krijgen korting op het parkeren van hun voertuig. Na een treinreis geldt een parkeertarief van gemiddeld 4 euro per dag.

"Uiteraard willen we zoveel mogelijk automobilisten laten overstappen op de trein en soms is de auto de beste manier om naar het station te komen. De trein brengt je vervolgens verder naar hartje stad. Prima combinatie, mits je de auto snel en gemakkelijk kwijt kunt. Wekelijks parkeren 20.000 auto’s achter de slagbomen bij stations om met de trein verder te reizen.", zegt Bert Vaessens, Formatmanager autoparkeren bij NS.

Gemakkelijker inrijden

In de proef wordt de auto zowel bij vertrek als aankomst bij de parkeerplaats aan zijn kenteken herkend. Het inrijden gaat hierdoor sneller en gemakkelijker, zodat niemand ’s morgens bang hoeft te zijn z’n trein te missen. Betalen gebeurt later op de dag bij het verlaten van de parkeerplaats. Het scannen van de OV-chipkaart of het e-ticket zal ervoor zorgen dat de reiziger zijn korting krijgt. Deze proef is in samenwerking met Q-Park en parkeerbeheerder Skidata ontwikkeld.

Parkeren bij NS-station

Gemiddeld komt zo’n 5 procent van de treinreizigers met de auto naar het station en wil daar ook parkeren. Hiervoor zijn bij stations zo’n 52.000 parkeerplekken beschikbaar. "Als die mogelijkheid tot parkeren niet zou bestaan, zou 42 procent van die groep reizigers überhaupt niet in de trein stappen.", zegt Geert Koolen, woordvoerder van NS. "Bij stations in buitengebieden bij een dorp of kleine stad komt ongeveer 20 procent met eigen auto.", vervolgt hij.

"Binnensteden slibben steeds meer dicht. Steeds meer mensen kiezen voor de trein om tot het hartje van de stad te komen. Hierbij is een comfortabele overstap van auto op trein op een aantrekkelijk station van groot belang.", vertelde Susi Zijderveld, directeur Risicobeheersing van NS al eerder.

Foto: Google
Een parkeerplaats van Q-Park bij station Woerden. (Foto: Google Streetview)