NS meldt vierde Eurostar verbinding vanaf 18 mei

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft van NS Internationaal bericht gekregen met het voornemen om een vierde Eurostar tussen Amsterdam Centraal en het Britse London St. Pancras te laten rijden. In de berichtgeving meldt de NS dat ze met ingang van 18 mei 2020 de vierde trein rechtstreeks naar het Verenigd Koninkrijk willen laten rijden.

Het is de bedoeling dat op 31 maart de rechtstreekse Eurostar moet gaan tijden tussen Amsterdam en Londen St. Pancras. Op dat moment zullen er nog drie trein per dag vertrekken, om 7.47, 13.46 en 18.47. De vierde Eurostar zou vanaf 18 mei 2020 gaan rijden, en op Twitter wordt momenteel al gehint dat op 31 mei 2021 de vijfde Eurostar zal gaan rijden, al is dat nog niet officieel bevestigd.

In de brief naar het ACM staat ook vermeld dat met ingang van de vierde Eurostar, ook op enkele feestdagen ook in beide richtingen een extra trein zal rijden. De treindienst heeft een capaciteit van 900 stoelen en bereikt vanaf Amsterdam in 5 uur en 11 minuten het eindpunt in Londen St. Pancras.

De melding van de NS naar de ACM is nodig zodat andere partijen een onderzoek kunnen aanvragen naar het economische evenwicht.

Directe verbinding

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol vertelde in september vorig jaar in de Tweede Kamer dat ze een akkoord heeft bereikt met België, Frankrijk en Groot-Brittannië. De NS en Eurostar moeten nog wel een aantal maatregelen nemen om de rechtstreekse verbinding mogelijk te maken, aldus de bewindsvrouw.  Zo zullen de komende tijd op de stations van Amsterdam en Rotterdam voorzieningen worden getroffen op de perrons, en worden er metaaldetectors en bagagescanners bij de douane's geplaatst.

Vanaf april 2018 konden treinreizigers al wel met een directe trein van Londen naar Amsterdam. Echter vanaf Amsterdam naar Londen kon nog niet rechtreeks, omdat er nog afspraken gemaakt moesten worden over grenscontroles. Daardoor moeten reizigers naar Londen nu nog overstappen in Brussel waar de controles plaatsvinden. Vanaf 31 maart in dit jaar moet deze overstap overbodig zijn.

Foto: Treinenweb
Station Londen St. Pancras International (Foto: Treinenweb)