Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

In februari een ruime week hinder rond Leiden Centraal

Van zaterdag 8 tot en met zondag 16 februari is er hinder rond Leiden Centraal. In die periode voert ProRail werkzaamheden uit aan de noord- en oostkant van station Leiden Centraal. Reizigers wordt een aangepast reisadvies geadviseerd.

Het wordt reizigers in deze periode aangeraden om op werkdagen indien mogelijk de ochtend- en avondspits te mijden als je reist van, naar of via Leiden Centraal, alsmede op de trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal - Rotterdam Centraal. Vanaf 10 dagen voor de werkzaamheden plaatsvinden zal de reisplanner worden aangepast.

Tijdelijke dienstregeling

Op werkdagen worden tijdens de ochtend- en avondspits volle treinen verwacht op de trajecten van, naar en via Leiden Centraal, alsmede op de aangrenzende trajecten Haarlem-Amsterdam Sloterdijk en Den Haag Centraal - Rotterdam Centraal. Het omreisadvies is als volgt:

  • Op het traject Den Haag C-Amsterdam C raden we je aan om te reizen via Utrecht C.
  • Op het traject Rotterdam C-Schiphol-Amsterdam C raden we je aan te reizen met de Intercity Direct.
  • Reizen in de spits wordt door de NS afgeraden

Vanwege de verwachte zeer grote drukte rond Leiden, tijdens omreisroutes en stations raadt de NS aan om op werkdagen de ochtend- en avondspits te mijden. Reizigers die wel in de spits rijden moeten rekening houden op volle treinen, en dat je moet staan of helemaal niet met je gewenste trein mee kunt en moet wachten op een van de volgende treinen.

Het omreisadvies betekent een langere reistijd dan gebruikelijk. Op het traject Leiden Centraal-Schiphol Airport kan je vertraging, met name tijdens de ochtendspits, mogelijk oplopen tot een uur.

Gevolgen voor het treinverkeer van, naar en via Leiden Centraal

  • Van zaterdag 8 februari t/m vrijdag 14 februari is er geen treinverkeer mogelijk tussen Leiden Centraal en Alphen aan den Rijn. De hele week rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.
  • In het weekend van 8 en 9 februari rijden er helemaal geen treinen van, naar en via Leiden Centraal. NS zet bussen in.
  • Van maandag 10 februari t/m vrijdag 14 februari rijden er, vanwege beperkte perroncapaciteit, minder en kortere treinen van, naar en via Leiden Centraal. Ook zijn er geen doorgaande treinen, waardoor je op Leiden Centraal een extra overstap moet maken.
  • Op maandag 10 februari is de perroncapaciteit zo beperkt dat er alleen Intercity’s rijden van, naar en via Leiden Centraal. De Sprinters tussen Den Haag C-Leiden Centraal-Haarlem worden dan vervangen door bussen.
  • Op vrijdag 14 en zaterdag 15 februari is er ’s nachts gedurende 2 uur helemaal geen treinverkeer mogelijk van, naar en via Leiden Centraal. Het nachtnet rijdt dan een andere route.
  • Op zaterdag 15 en zondag 16 februari is er geen treinverkeer mogelijk tussen Haarlem en Leiden Centraal. Het gehele weekend rijden er bussen in plaats van treinen op dit traject.

Ook op zaterdag 8 en zondag 9 februari zijn er ook nog beperkingen in de treindienst op het traject Hoofddorp - Schiphol Airport - Amsterdam Zuid.

Foto: Lex Langhorst
Foto: Lex Langhorst