Treinverkeer Leeuwarden weer op gang na verdachte jerrycan

In een lege trein van Arriva op station Leeuwarden is een verdachte jerrycan met een onbekende vloeistof gevonden. Uit veiligheidsoverwegingen heeft de politie het station afgesloten. Ook is al het treinverkeer naar de Friese hoofdstad stilgelegd.

De politie heeft vanwege de veiligheid het volledige stationsgebied afgesloten zodat er kan worden bekeken om wat voor verdacht voorwerp het gaat. Volgens verwachting zullen er tot 15:30 geen treinen van en naar Leeuwarden rijden.

Het gaat om een jerrycan met daarin een onbekende vloeistof. De politie heeft de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) ingeschakeld. Een onbekende man zou een met plakband omwikkelde jerrycan hebben achtergelaten in de trein waarna hij hard zou zijn weggerend, hebben omstanders aan een verslaggever van de Leeuwarder Courant verteld.

De eerder ingeschakelde Team Explosievenverkenning (TEV) kon geen inschatting geven of de vloeistof gevaarlijk is. "Het TEV bestaat uit agenten die opgeleid zijn op het gebied van explosieven en kunnen bepalen of het nodig is om de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) in te schakelen", laat de politie Friesland weten.

Op basis van het ingestelde onderzoek heeft de politie momenteel we een 68-jarige man uit Stavoren aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de verdachte situatie op het station in Leeuwarden. Hij zit vast en wordt verhoord. Volgens de politie zou er voor de opsporing gebruik zijn gemaakt van camerabeelden op het station of in de trein.

Update: 15:38

Het station is momenteel weer deels vrijgegeven. Het treinverkeer wordt weer opgestart. Twee perrons blijven vanwege het onderzoek nog afgesloten.

Foto: Bouwe Brouwer
Een verouderde foto van het station van Leeuwarden.
Archieffoto: Bouwe Brouwer