NS start proef met OV-chipkaart als slot van OV-fiets

De NS is een proef gestart waarbij er honderden OV-fietsen voorzien zijn van een nieuw slot dat met een OV-chipkaart te openen is. Hierbij is er geen losse sleutel meer nodig om de fiets op slot te zetten.

Deze nieuwe innovatie moet het lenen van de deelfiets versnellen en voorkomt "gehannes met sleuteltjes", meldt de NS. Als het nieuwe slot een succes is zullen in de loop van 2020 in heel Nederland de ouderwetse fietssleutels bij de OV-fietsen verdwijnen.

De werking van het OV-chipkaartslot verschilt weinig met een normaal slot. "Het op slot zetten van de fiets gebeurt door op het knopje te drukken en het slot te sluiten", legt NS-woordvoerder Geert Koolen uit. Ook tussentijds de fiets op slot zetten tijdens de rit is geen probleem, en kent een vernuftigheid om te bepalen of de fiets weer wordt ingeleverd. "Het slot registreert of het in de stalling bevindt door te kijken of het verbinding heeft met het netwerk in de stalling. In dat geval wordt de verhuur automatisch afgemeld. Zo niet, dan ben je blijkbaar ergens anders en open je het slot weer met je OV-chipkaart als je verder wilt fietsen.", vervolgt Koolen.

Verloren sleutels

Volgens de NS verdwijnen er jaarlijks ongeveer 2.000 fietssleutels. In de meeste gevallen komt dit door reizigers die uit gewenning hun fiets op slot zetten en de sleutel daarna per ongeluk mee naar huis te nemen. Met het nieuwe slot wat de komende maanden in de fietsenstalling op station Apeldoorn wordt getest, moet dit voorkomen worden. "Met een geldig abonnement voor de OV-fiets springt het slot automatisch open."

Foto: NS
Foto: NS