Stadler wint eerste contract voor waterstoftrein

Een afbeelding van de nieuwe trein voor SBCTA. (Foto: Stadler)
Een afbeelding van de nieuwe trein voor SBCTA. (Foto: Stadler)

Treinbouwer Stadler heeft een opdracht gekregen van het in Amerika gevestigde San Bernardino County Transportation Authority (SBCTA) voor de levering van een FLIRT waterstoftrein met een optie voor nog vier dezelfde treinen. Deze moeten zullen gaan rijden in het zuiden van Californië, in San Bernardino County.

Het zal nog wel een poosje duren voordat de eerste waterstoftrein van Stadler in de VS een feit zal zijn. De eerste zal vanaf 2024 in de passagiersdienst worden gebruikt. De ontwikkeling ervan zal een van de nieuwe peilers van Stadlers FLIRT-treinserie worden, waarbij er mogelijk ook in Europa leveringen van waterstoftreinen verwacht zullen worden. Momenteel is de FLIRT-serie van Stadler erg breed met elektrische, hybride. bi-modale en batterijaandrijvingen, waarbij er nu ook waterstof aan het portfolio wordt toegevoegd.

Contract

Het contract is een belangrijke mijlpaal omdat het een belangrijke bijdrage levert aan de emissie van spoorwegtechnologie zonder uitstoot naar de Verenigde Staten. De door waterstof aangedreven FLIRT krijgt de naam FLIRT H2 mee, en zal in 2024 worden gebruikt voor het Redlands Passenger Rail Project. Dit is een 14 kilometer lang traject tussen Redlands en het Metrolink-station van San Bernardino.

De FLIRT H2 bestaat uit twee wagens met en het midden een powerpack-wagon die voor de aandrijving zorgt, en kenmerkend was bij de GTW-serie. Deze wagon zal de brandstofcellen en de waterstoftanks bevatten. De trein zelf biedt plaats voor 108 passagiers en heeft uiteindelijk een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur.

"De introductie van innovatieve oplossingen zoals deze eerste waterstoftrein voor passagiers is een uitstekend voorbeeld van hoe we werken aan de toekomstige generatie van San Bernardino", zegt SBCTA President Darcy McNaboe. "De de waterstof aangedreven FLIRT helpt ons om aan de hedendaagse transportbehoeften te voldoen en tegelijkertijd het milieu te beschermen."

De SBCTA en Stadler werken sinds 2017 samen nadat SBCTA drie diesel-elektrische FLIRT's bestelde.