NS: "Komende winter minder treinuitval bij plaatselijke sneeuw"

Vanaf aanstaande winter moeten er bij plaatselijke sneeuwval minder treinen uitvallen, meldt de NS. De vervoerder heeft het beleid verbeterd waarbij regionale aanpassingen flexibeler kunnen worden doorgevoerd in de dienstregeling.

Voorheen werd een besluit minimaal twaalf uur van tevoren worden genomen en gold die voor een heel dagdeel. Vanaf deze winter moet het besluit echter pas uiterlijk vier uur van tevoren worden genomen, en geldt er een minimale duur van twee uur.

Flexibiliteit

"Per saldo betekent dit dat we flexibeler kunnen besluiten en beter toegespitst zijn op de weersvoorspellingen", laat een woordvoerder weten. Wel benadrukt de zegspersoon dat sneeuwbuien niet nauwkeurig te voorspellen zijn. "We kunnen er meer maatwerk door leveren en het geeft de kans ervoor te zorgen dat minder treinen hoeven uit te vallen."

Reizigersorganisatie Rover zegt op de maatregelen te hebben aangedrongen en verwacht dat dit zijn vruchten af zal werpen, waarbij er uiteindelijk minder treinen zullen uitvallen.

Wel blijft het beleid voor een Landelijk Uitgedunde Dienstregeling ongewijzigd. Het aanpassen hiervan is een lastige opgave voor de NS omdat er van te voren een hoop voorbereiding nodig is, waaronder het inplannen van materieel en personeel.

Archieffoto: Bjarne Kosmeijer
Archieffoto: Bjarne Kosmeijer (Flickr; Creative Commons)