Verbouwing gestart voor station Gouda

Het station van Gouda zal een metamorfose ondergaan. De NS heeft vrijdagochtend samen met ProRail, de gemeente Gouda en de provincie Zuid-Holland het startsein gegeven voor de werkzaamheden aan de zuidkant van het station. Er komen twee fietsenstallingen, een nieuw busstation en het station wordt gerenoveerd.

"Gouda heeft niet zomaar een station", zegt regiodirecteur Magdalena Piotrowska van NS. "In de spits vertrekt er iedere twee minuten een trein naar grote steden zoals Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Er wordt 24.000 keer per dag in- en uitgecheckt. Het station is een visitekaartje en de toegangspoort tot de stad. Dus wij vinden het heel belangrijk dat het station verbeterd wordt."

Fietsenstallingen

Wie het station van Gouda aan de centrumkant uitloopt ziet een zee aan fietsen die daar gestald staan. Daarom worden er twee nieuwe fietsenstallingen gebouwd, afgestemd op de verschillende fietsroutes van en naar het station. Samen met de bestaande kelderstalling is er ruimte voor in totaal 3150 fietsen.

Stationshal

De stationshal van Gouda krijgt een flinke upgrade. De gevel wordt geschilderd en er komt een dak van zink. In de hal worden winkels opnieuw ingedeeld en er komt een tweede toilet. De historische beelden in de stationsbogen worden mooi uitgelicht.

De zelfservice fietsenstalling krijgt een nieuwe entree, waardoor er ruimte komt aan de westzijde voor een nieuwe fietsenstalling. Aan de Oostzijde komt parallel aan het spoor ook een nieuwe fietsenstalling. De kelderstalling zal worden vergroot. Het station wordt ook duurzamer, zo wordt het station gasloos zal er gebruik worden gemaakt van warmtepompen.

Eerste werkzaamheden

Deze eerste werkzaamheden bestaan uit de aanleg van tijdelijke bushaltes voor de Goudse verzekeringen en voor het station. Dat betekent dat de taxistandplaatsen voor het station worden verplaatst naar de Burgemeester Jamessingel, bij de bioscoop. Binnenkort wordt in overleg met NS ook de NS Zonetaxi verplaatst. De bebording in de stationstunnel wordt aangepast. Naar verwachting zijn de werkzaamheden medio 2022 klaar.

Afbeelding: NS
Afbeelding: NS