Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

PvdA pleit voor gratis reisdagen in openbaar vervoer voor kinderen tot 12 jaar

Tweede Kamerlid Gijs van Dijk (PvdA) pleit voor vrije reisdagen in het gehele openbaar vervoer voor kinderen tot 12 jaar. Volgens hem maken ouders die met kinderen reizen een hoop kosten voor het openbaar vervoer. Hij ziet liever dat kinderen tot 12 jaar in de weekenden en op de woensdagmiddag vrij kunnen reizen met de trein.

"Met het openbaar vervoer kom je vrijwel overal. Naar het strand, de speeltuin of naar opa en oma. Maar voor ouders kan het reizen met het openbaar vervoer behoorlijk wat kosten", schrijft Van Dijk. "Het zorgt ervoor dat kinderen al vanaf jonge leeftijd plezier van reizen met het openbaar vervoer beleven." Ook voor elke keer dat iemand gebruikt maakt van de trein, tram of bus levert dit een beetje winst voor het klimaat op, beredeneert hij.

Verschillende steden

In delen van het openbaar vervoer, zoals Groningen, Eindhoven en Nijmegen, is er met succes, al gratis openbaar vervoer voor kinderen tot 12 jaar. Ook Amsterdam heeft aangegeven hier aan mee te willen werken. Op het huidige moment heeft elke vervoerder nu eigen regels of kinderen gratis mee kunnen reizen.

Van Dijk hoopt dat de Staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan de slag gaat om gratis openbaar vervoer voor alle kinderen tot 12 jaar in heel Nederland te realiseren.

Foto: NS
Met gratis reizen kunnen kinderen tot 12 jaar bijvoorbeeld lekker naar Zandvoort reizen om daar uit te waaien. (Foto: NS)