Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Na de zomer renovatie voor stationshal Amsterdam Amstel

Na de zomer zal er worden gestart met de renovatie van de hal van station Amsterdam Amstel. De NS heeft hiervoor een overeenkomst met aannemer GeelRonitz Bouwgroep getekend. De werkzaamheden zullen in het derde kwartaal van 2020 gereed moeten zijn.

Hoewel het station nog prima functioneert is zijn er wel ingrijpende aanpassingen nodig. Zo moet de reizigerscapactiteit van het station worden verbeterd en moeten de voorzieningen in de stationshal worden vervangen. Ook worden er weer wijzingen in de constructie teruggedraaid die de afgelopen jaren zijn aangebracht.

Werkzaamheden

De stationshal krijgt een nieuwe indeling. De verlaagde plafonds worden verwijderd waardoor de oorspronkelijke hoogte met inval van het daglicht wordt hersteld. Daarnaast worden alle winkelcasco’s gerenoveerd en voorzien van nieuwe puien. Vervolgens wordt de hal opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke kleurstelling. De huidige tickets- & servicewinkel zal een nieuwe locatie krijgen, zodat de wandschildering van Peter Alma weer in zijn geheel zichtbaar zal worden. Het natuurstenen beeld "Terugblik" van Theo van Reijn, wordt weer op de oorspronkelijke locatie teruggeplaatst. Het nieuwe ontwerp voor het station is afkomstig van architectenbureau Office Winhov, in samenwerking met Gottlieb Paludan Architects. De bouw wordt uitgevoerd door GeelRonitz Bouwgroep.

Vernieuwing stationsgebied

De renovatie van de stationshal is onderdeel van de grotere vernieuwing van het stationsgebied rondom station Amsterdam Amstel. Sinds 2015 wordt hier gewerkt door gemeente Amsterdam, Vervoerregio, GVB en NS. Zo zijn het nieuwe bus- en tramstation inmiddels gereed en wordt hard gewerkt aan de nieuwe fietsenstalling onder het station. De renovatie van de stationshal is de volgende stap in de ontwikkeling van het stationsgebied.

Historie

Station Amsterdam Amstel dateert uit 1939 en is een rijksmonument. Het station is een ontwerp van de architecten Schelling en Leupen en stedenbouwkundige Van Eesteren. Het rijke materiaalpallet en de monumentale kunsttoepassingen met onder andere wandschilderingen van Peter Alma zijn voor die tijd bijzonder.

Foto: NS
Foto: NS