FNV wil aanpak HSL-problemen. "NS heeft de boel niet op orde"

De vakbond FNV wil met NS in overleg over de misstanden rond de HSL. Vrijdag biedt de vakbond aan de NS-directie hierover een manifest aan, ondertekend door 1.200 boze en wanhopige medewerkers.

Henri Janssen, bestuurder FNV Spoor: "Mensen worden onverschillig en cynisch. NS heeft de boel gewoon totaal niet op orde bij de HSL. Wij geven 12 heel concrete verbeterpunten aan in ons manifest. Wil NS daar niet over praten, dan sluit ik acties niet uit."

Te weinig ondersteuning

Machinisten geven aan dat ze na de opleiding te snel in het diepe worden gegooid. De begeleiding is volstrekt onder de maat. Janssen: “NS heeft de beste machinisten van de wereld in dienst, maar biedt ze veel te weinig tijd om het HSL-traject te leren beheersen. En als ze daar dan rijden, is de ondersteuning vaak bedroevend.”

Regelmatig stranden er treinen op het HSL-traject. Reizigers moeten dan lang wachten voordat het materieel weer rijdt. Vorige week nog liepen reizigers drie uur vertraging op. De twaalf verbeterpunten richten zich op personele bezetting, opleiding, ondersteuning, materieel en de infrastructuur van het spoor. Kort samengevat zijn de verbeterpunten: Eén kundig loket voor ondersteuning, waarbij er momenteel nog drie anderen lijnen moet raadplegen. Meer aandacht aan de opleiding, en meer  aandacht aan onderhoud. Ook staat de personeelsbezetting op het lijstje.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger.nl

HSL