ÖBB bestelt 24 extra 'CityJet' Desiro-treinen

De Oostenrijkse Spoorwegen (ÖBB) hebben 24 extra Desiro ML-regiotreinen besteld bij Siemens, waarmee het totale aantal bestelde treinen op 189 stuks uitkomt. De levering van de nieuwe treinen, die onder de naam "Cityjet" zullen rijden, zal volgens de planning plaatsvinden in de zomer van 2020.

De drie-delige treinstellen zullen worden ingezet als regionale treinen (S-Bahn) in Oost-Oostenrijk. De n productie vindt plaats in de Siemens Mobility-fabrieken in het Duitse Krefeld en het Oostenrijkse Graz. De eindassemblage vindt plaats in de technische servicefabriek van ÖBB in Jedlersdorf gelegen in Oostenrijk.

"De Cityjet garandeert een comfortabele reiservaring in heel Oostenrijk, de flexibiliteit van de trein biedt een breed scala aan toepassingen: de Desiro ML kan bijvoorbeeld worden omgezet in batterijhybride-technologie en kan daarom ook in de toekomst worden gebruikt op niet-geëlektrificeerde spoorlijnen", zegt Sabrina Soussan, CEO van Siemens Mobility.

De treinen zijn van binnen ruim en ze zijn voorzien van een lagevloer wat ten goede komt aan een gelijkvloerse instap voor rolstoelen of kinderwagens. De deuren zijn voorzien van een contrastvlak voor slechtzienden. De CityJet biedt 22 procent meer zitplaatsen in vergelijking met de treinen die momenteel in gebruik zijn. Elke zitplaats is uitgerust met een leeslamp, een stopcontact en een uitklapbare tafel voor beijvoorbeeld een tijdschrift of een laptop. De stoelen zijn ergnomisch en bovendien verstelbaar. De trein is 75 meter lang, heeft een topsnelheid van 160 km/u en heeft een krachtigere acceleratie. Ook is er voor ÖBB een mogelijkheid om EcoJet treinen aan te schaffen welke voorzien zijn van een accu. Deze werd in het najaar nog op InnoTrans 2018 in Berlijn gepresenteerd.

Foto: Siemens
Foto: Siemens