Speciale app voor jongeren met beperking die niet zelfstandig reizen, is groot succes

Een speciale app waarmee jongeren met autisme of een beperking zelfstandig kunnen reizen in het OV blijkt een groot succes. Momenteel wordt deze app al in ruim 50 gemeenten gebruikt onder deze jongeren. Zij kunnen een duidelijk reisadvies in het openbaar vervoer krijgen via de app.

De GoOv-app is een uitkomst voor ouders die graag zouden willen dat hun kroost zelfstandig op pad kan gaan. "Veel ouders gunnen hun kinderen vrijheid en op deze manier kan dat”, vertelt Lars Nieuwenhoff, bedenker van de GoOv-app. Ook voor de gemeenten levert het veel voordelen op. De kosten voor een taxi zullen vanaf nu niet meer nodig zijn. "Bij de goedkoopste gemeente betalen ze 2500 euro per maand, per reiziger. Voor de app betaal je 20 euro per maand exclusief reiskosten en 650 euro voor een eenmalige training.”, vervolgt Nieuwenhoff.

Screening

Voordat een jongere in aanmerking komt voor de app wordt er een screening gehouden. Zo wordt er gekeken hoe de gebruiker reageert op stress en welke route het veiligst is. Ook gaat er een begeleider mee op pad om te kijken hoe de reis verloopt. Dit wordt enkele keren herhaald totdat de jongere in staat is om zelfstandig te reizen.

De app geeft een deur-tot-deur advies en ook ouders kunnen op afstand meekijken waar hun kind is en of die veilig is aangekomen. Ook kan het kind via de app met duidelijke drukknoppen contact leggen met zijn ouders of eventueel met een medewerker van GoOv als het problemen tegenkomst op zijn route. Zo kan de medewerker de route in de app op afstand aanpassen. Daarnaast geeft de app ook advies tijdens de rit, met een melding die bijvoorbeeld laat zien: "Druk nu op de stop-knop" of "Je kunt nu uitstappen".

Foto: GoOv
Foto: GoOv