NS-conducteurs testen smartwatch om treinen op tijd te laten vertrekken

Een groep van 12 conducteurs van de NS doet momenteel mee met een speciale smartwatch-proef. Dit helpt de conducteurs om op de seconde nauwkeurig te fluiten en dat draagt een steentje bij aan het nog beter op tijd kunnen rijden.

Om de app, die door de NS is ontwikkeld, goed te testen en het effect op de punctualiteit nauwkeurig te meten voert het spoorwegbedrijf de komende tijd diverse onderzoeken uit.

De komende 4 weken staan de technische snufjes van de app op de smartwatch centraal. "We vragen de 12 collega’s hoe hun ervaring met de smartwatch is en welke verbeterpunten er zijn voor de app. Later dit jaar wordt de groep uitgebreid naar 100 conducteurs. Dan meten we het effect van de smartwatch op de punctualiteit, verdeeld over het hele land. Aan het einde van dit jaar verwachten we alle resultaten en kan worden bekeken op welke manier we hiermee verder aan de slag gaan", vertelt NS-woordvoerster Anita Middelkoop.

Ervaringen

Conducteur Ron Bongers is een van de conducteurs die de smartwatch gaat testen en al eens eerder om heeft gehad: "De smartwatch is een mooi geheugensteuntje. Hij geeft kort voor vertrek een trilsignaal, zodat je op tijd met je vertrekproces start. En het mooie is: hij telt ook echt terug, zodat we op de seconde precies kunnen vertrekken." Met deze app heeft de conducteur exact dezelfde vertrektijd als de machinist. Zo kunnen de collega’s op de trein nog beter samenwerken.

Foto: ProRail
Foto: ProRail