Staking in regionaal OV zet door, behalve in de spits

De staking in het regionale OV gaat de komende dagen ook door. In het komende weekend zullen er in grote delen van het land minder regionale treinen en bussen rijden. Vanaf maandag zullen veel treinen en bussen tijdens de spits gewoon gaan rijden, maakte de FNV vrijdagavond bekend. Buiten de spits wordt er door de FNV opgeroepen om het werk neer te leggen.

Het is niet de eerste keer dat er een langdurige staking in het openbaar vervoer plaatsvindt. In 2008 vond deze ook plaats, echter heeft een rechter toen uiteindelijk verboden om tijdens de spits het werk neer te leggen, omdat 'dit evenredig veel hinder in de samenlevening zou veroorzaken'. Nu is het de FNV vakbond zelf die dit besluit heeft genomen om de stakingsactie vriendelijker te maken voor de reizigers.

Volgens de FNV zouden veel werknemers in het openbaar vervoer dienstverlenend zijn ingesteld, waardoor het vervoer in Nederland niet overal stilligt. Zo zal U-OV in Utrecht een zomerdienstregeling rijden. Ook zou de CNV vakbond de staking van aankomende weekend niet steunen.

Onderhandelingen

Momenteel wordt er opgeroepen door de werkgevers om de acties te onderbreken en aan de tafel te gaan zitten voor onderhandelingen. "Onze deur staat wagenwijd open”, aldus directeur Cees Anker van Keolis tegenover RTV Oost. Volgens de vervoerders willen de vakbonden dat alleen als hun eisen vooraf worden ingewilligd, en zijn er geen open onderhandelingen mogelijk. Zo wordt er door de vakbonden een hoger salaris geëist en een extra tijd voor een plaspauze na elke 2,5 uur werk.

Anker laat weten dat hij de chauffeurs snapt, maar hij heeft vooral kritiek op de bonden. “De werkgevers worden weggezet als absolute onbetrouwbare halve criminelen. Daar heb ik grote bezwaren tegen, dat vind ik ongepast”, aldus Anker over de vakbonden. Na afloop spreekt hij een bemoedigend woord over de chauffeurs: "Ik heb veel respect voor onze chauffeurs, ze doen onder soms moeilijke omstandigheden prima werk. En dat doen ze om de reiziger te vervoeren.”

Foto: Roel Hemkes (Flickr; Creative Commons)
Foto: Roel Hemkes (Flickr; Creative Commons)