Doek valt voor Achter de Hoven

Het Arriva-station Achter de Hoven in Leeuwarden gaat waarschijnlijk na de zomer definitief dicht. Slechts enkele treinen stoppen per dag op het station, wat het al gedurende lange tijd niet meer rendabel maakt om het open te houden.

Al in 2013 gingen de Provinciale Staten akkoord met de sluiting van het station, maar stelden toen geen deadline vast. De provincie geeft Arriva toestemming om vanaf 3 september niet meer te stoppen op dit station, zo maakte de Staten recentelijk bekend aan Arriva.

Na de sluiting zal het perron door ProRail met hekken afgesloten worden, waarna het in juli 2019 definitief verwijderd zal worden.

Het simpele station ligt op een bedrijventerrein tegen Friesland Campina aan, en wordt vrijwel alleen gebruikt door forenzen: er stoppen geen bussen rond het station, en er zijn ook nauwelijks woningen in de buurt die baat zouden kunnen hebben bij het station. Na het inmiddels gesloten station van Geerdijk is dit het minst gebruikte station van Nederland, met slechts 10 in- en uitstappers per dag.

Station Achter de Hoven

Achter de Hoven wordt slechts drie keer per dag bediend, en dan nog alleen op werkdagen: Eenmaal 's ochtends richting Leeuwarden (westelijke perron aan de zuidzijde van het spoor), en tweemaal 's middags richting Groningen (oostelijke perron aan de noordzijde van het spoor).

Op beide perrons staat een in- en uitcheckzuil. Alleen op het oostelijke perron staat een vertrekstaat, en alleen voor de betreffende richting (Groningen). Er staat op het station geen kaartautomaat.

Foto: Ymblanter
Foto: Ymblanter