Goederenvervoerder HSL Logistik BV failliet verklaard

Goederenvervoerder HSL Logistik BV is officieel failliet verklaard. De rechtbank van Oost-Brabant heeft op donderdag 19 oktober het uitstel van betaling voor HSL Logistik BV omgezet in een faillissement. Op maandag 3 juli werd er nog uitstel van betaling aan het bedrijf verleend.

Volgens de curator zijn er geen Nederlandse werknemers die door het faillissement gedupeerd raken. Al het personeel van het bedrijf zou via een andere vennootschap zijn ingehuurd.

Het bedrijf kwam eerder dit jaar in slecht daglicht toen ILT de licentie om over het spoor te mogen rijden introk. De aanleiding was dat er regelmatig instructies, protocollen en veiligheidsprocedures tekort waren geschoten. Zo zou er in een half jaar tijd drie keer door een rood sein gereden zijn.

Faillissement

De curator gaat nu onderzoeken hoe het bedrijf in financiële moeilijkheden is geraakt en waardoor het faillisement is veroorzaakt. "Tijdens een periode van surceance is het belangrijkste om een oplossing voor de financiële problemen te vinden. Deze is helaas niet gevonden. Omdat het bedrijf nu failliet is verklaard moet ik ook een oordeel gaan vellen over waarom het bedrijf in financiële problemen is geraakt. Dat ga ik nu onderzoeken."

Er zou volgens hem geen verwachting meer zijn op een eventuele doorstart.

HSL Logistik BV

HSL Logistik GmbH is in 2003 in Hamburg opgericht, waarin het actief was in het spoorgoederenvervoer en in het bemiddelen van logistieke transporten voor haar klanten. Het transportbedrijf is actief in het spoorgoederenvervoer in Nederland, Oostenrijk, Duitsland, Polen en Tjeschië.Vanaf september 2010 werd het bedrijf ook actief in Nederland.

Binnen Nederland had HSL Logistik BV onder meer de beschikking over een G2000 diesellocomotief, een voormalige elektrische NS-1600 locomotief en een ingehuurde oude NS1300-locomotief. Vanaf medio 2015 transporteerde het bedrijf binnen Nederland de eerste trein welke uit China afkomstig was.

Foto: Rob Dammers
Foto: Rob Dammers