Laatste stuk spoor aangelegd voor Eemshaven

De spoorverbinding naar de Eemshaven is voor bezoekers van het Duitse waddeneiland Borkum een stuk dichterbij gekomen. Het laatste deel van het zeven kilometer lange tracé is vandaag op zijn plaats gelegd.

Om deze mijlpaal te vieren hebben de drie bestuurders Fleur Graper-van Koolwijk (gedeputeerde provincie Groningen), Jan Mulder (directeur Regio Noord-Oost van ProRail) en Marijke van Beek (burgemeester gemeente Eemsmond) op vrijdag samen het laatste stuk rails op de Borkumkade in de Eemshaven op zijn plek gelegd.

Beter bereikbaar

Een deel van het spoor lag er al als goederenspoor. Dit is opnieuw aangelegd waarbij er drie kilometer extra is toegevoegd om de spoorverbinding naar de Eemshaven mogelijk te maken. Zodra in april de lijn door Arriva zal worden geëxploiteerd zullen er tot 20:00 uur ieder half uur treinen gaan rijden. Met deze verbinding moet het Duitse Waddeneiland een stimulans krijgen voor de toeristen en bewoners.

Ook zullen er twee nieuwe stations worden geopend. Ook het station van Roodeschool zal op een nieuwe plek worden gelegd, en als kopstation zal dan station Eemshaven gaan verrijzen. Opmerkelijk is dat dit station buiten de dijk ligt, ruim boven zeeniveau. Een eis hiervoor was dat op dit deel van het nieuwe tracé de ondergrond van het spoor is geasfalteerd. Daarboven ligt het spoorgrind, de dwarsliggers en de rails.

Foto: ProRail
Foto: ProRail