AP in gesprek met NS over gebruik camera's in reklamezuilen

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat in gesprek met de Nederlandse Spoorwegen over de camera's die zijn verwerkt in reclamezuilen op perrons. Dat bevestigt een woordvoerder van de AP tegenover Nu.nl.

Maandagochtend deed een gebruiker op Twitter melding bij de NS over dat er een camera aanwezig zou zijn in een reklamebord. De NS heeft dit vervolgens ook bevestigd. Volgens de NS en het bedrijf achter de zuilen, Exterion Media, worden geen beelden opgeslagen met de camera's. Wel worden mensen geteld en is te zien hoe lang passanten naar de reclames kijken.

Zo zouden er bij navraag zo'n 35 reclamezuilen met werkende camera's aanwezig zijn op AMsterdam Centraal. Op verschillende andere locaties, waaronder op het station in Amersfoort, staan ook dergelijke reklameborden van het mediabedrijf, maar die staan uit.

Volgens de woordvoerder van de AP mogen camera's in principe alleen door gemeentes en de politie worden geplaatst in de openbare ruimte. Het is op dit moment nog niet duidelijk of er sprake is van een privacyschending. "Je moet precies weten wat er wordt opgenomen, wat er wordt opgeslagen, of gegevens herleidbaar zijn tot personen." De AP gaat hierover in gesprek met de NS.

Maatschappij voor Beter OV

Maatschappij Voor Beter OVeistte eerder aldat camera onmiddellijk wordt verwijderd. In een verklaring laat de organisatie weten dat het niet tegen het filmen van reizigers is door beveiligingscamera, omdat die beelden worden bekeken door bevoegde personen. Camerabeelden die zijn gemaakt vanaf een reclamebord kunnen echter worden gebruikt (en dus ook misbruikt) door niet-gescreende medewerkers van een reclamebureau, zo stelt de organisatie.

Ook Bits of Freedom heeft aangegeven niet blij te zijn te de camera's. 'Je kunt je hier als reiziger niet aan onttrekken.'

Archieffoto: Roel Hemkes
Archieffoto: Roel Hemkes